Kloge ord og gode citater for et godt liv

Kolibri, der suger nektar. Inspirerende samling af kloge ord.

– Af Birgitte Coste og Søren Lauritzen, en artikel i serien “Bevidstheds-bidder: Små perler af visdom – kloge, vise ord og gode citater om livet”

Et godt liv, det er, hvad vi alle ønsker os, ikke sandt? Men hvordan gør man så lige den ting?

Igennem tiden har flere mennesker rådgivet, vejledt og ytret kloge ord om, hvad der skal til, for at leve et godt liv. Alt afhængig af, hvem der udtaler sig lægges der vægt på forskellige ting. Nogen lægger vægt på kærlighed, andre på autenticitet, oplevelse, valg, kritisk refleksion osv.

Men hvad skal der mon til, for at en sætning eller et citat bliver opfattet som kloge ord? Det har vi her på Et Bevidst Liv spekuleret lidt over. Men før vi kommer med vores bud, vil vi lige hurtigt varme lidt op med et par korte, berømte eksempler på vise ord, så vi har noget at forholde os til. Giv dig gerne god tid til at stoppe ordentligt op, reflektere og mærke efter indeni.

Hver gang du befinder dig på flertallets side, er det tid til at holde en pause og reflektere.
~ Mark Twain ~

Mark Twains oprindelige citat på engelsk: “Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.”


Galskab er at gøre den samme ting igen og igen med en forventning om forskellige resultater.
~ Albert Einstein ~

Albert Einsteins oprindelige citat på engelsk: “Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”


Vær venlig / kærlig når som helst det er muligt. Det er altid muligt.
~ Dalai Lama ~

Dalai Lamas oprindelige citat på engelsk: “Be kind whenever possible. It is always possible.”


Vær dig selv; alle andre er allerede taget.
~ Oscar Wilde ~

Oscar Wildes oprindelige citat på engelsk: “Be yourself; everyone else is already taken.”


Hvad enten du tror, at du kan gøre noget eller du tror, at du ikke kan gøre noget, så har du ret.
~ Henry Ford ~

Henry Fords oprindelige citat på engelsk: “If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.”


Ingen kan såre mig uden min tilladelse.
~ Mahatma Gandhi ~

Mahatma Gandhis oprindelige citat på engelsk: “Nobody can hurt me without my permission.”

Men hvad er det så, alle disse vise og kloge ord har til fælles?

Jo, de formår at ramme det, vi opfatter som ‘sandheden’. Det, som vi bare ved er rigtigt, uden at vi nødvendigvis kan forklare, hvorfor det er sådan. Det er en intuitiv fornemmelse af, at sådan hænger verden sammen – det kan ikke være på andre måder.

Så derfor er et citat godt, fordi det er ‘sandt’!

Ja, en meget simpel og enkel konklusion, men sådan er sandheden, enkel og simpel 😉


Flere kloge ord og inspirerende citater

Her følger flere kloge og vise ord, som også på enkel vis peger på sandheden – denne gang med flotte billeder til.


Den, som kan tage hvile, er større end den, som kan tage byer

Portugisisk ordsprog: Hvor er det dog godt at gøre ingenting hele dagen ... og så tage sig et hvil bagefter. Kloge ord, gode citater og vise ordsprog. Et Bevidst Liv

Hvor er det dog godt at gøre ingenting hele dagen … og så tage sig et hvil bagefter.
~ Portugisisk ordsprog ~

Ordsproget på engelsk: “How good it is to do nothing all day, and then to rest afterwards”

Katte er fantastiske læremestre for os mennesker på mange måder:
– De lader til at have et rigtig godt selvværd – de synes helt naturligt at mene, at de er meget vigtige og værd at elske.
– De er fantastiske til blot at være i nuet – den tyskfødte spirituelle lærer Eckhart Tolle skulle bl.a. have sagt: “Jeg har boet sammen med adskillige zen-mestrer … alle sammen var katte.”
– De er helt eminente til at sørge for at få opfyldt deres egne behov – f.eks. tager de sig et hvil fuldstændig som det passer dem … hvilket er næsten hele tiden.

Vi kunne godt lære noget fra katte og deres indstilling til livet. Livet synes meget enkelt for en kat. Det skal være rart og behageligt, hvilket bl.a. betyder, at hvis jeg som kat er træt og trænger til at slappe af … så gør jeg det. Længere er den bare ikke.

Men fordi vi mennesker mener, der er så meget, vi skal nå hele hele tiden, har mange af os en tendens til at negligere vores helt basale behov for hvile. Faktisk er så mange af os kommet så langt ud, at vi anser hvile for en slags falliterklæring. Hvis vi har brug for hvile, må der være noget galt med os.

En anden, måske mere vis måde, at anskue behovet for hvile på, er at beslutte, at hvis jeg mærker og imødekommer behovet for hvile, så er jeg faktisk lidt af en superman (eller superwoman) … for det behov er for mange ikke nemt at acceptere.

Som Benjamin Franklin (tidligere amerikansk politiker, videnskabsmand, forfatter og filosof) sagde: “Den, som kan tage hvile, er større end den, som kan tage byer” (“He that can take rest is greater than he that can take cities.”)

~ Birgitte Coste ~


SMIL! Et smil virker i hele verden!

“Den korteste distance mellem to mennesker er et smil.”
~ Victor Borge ~

Et smil er som et globalt sprog – smilet betyder det samme overalt i verden.

Hvis et menneske ikke giver dig et smil, så giv dem dit. For mennesker, som ikke smiler, har endnu mere brug for et smil end andre.

I hjernen har vi nogle såkaldte spejlneuroner, som gør, at vi imiterer det, vi ser andre mennesker gøre. Derfor kan vi næsten ikke lade være med at gengælde et smil, og det er en god ting fordi …

Når vi smiler, udløser vores krop endorfiner og serotonin. Endorfiner sænker stressniveauet og gør os glade. Serotonin gør os også glade, plus det styrker vores immunforsvar og har andre gode virkninger. Så når vi smiler, giver vi ikke bare os selv et længere, sundere og gladere liv, vi hjælper også andre til det samme.

~ Søren Lauritzen ~


Et kærligt brev til de voksne

Et kærligt brev til de voksne fra børnene. Et Bevidst Liv

Kære voksne

Vi vil egentlig ikke så meget, men det vi gerne vil, vil vi rigtig meget:
Vi vil bare gerne forstås og respekteres.
Vi vil også gerne føle os trygge.
Og så vil vi også godt lege.
Og elskes … det vil vi også bare så gerne.

Det er sådan set det!

Kærlig hilsen
Børnene

Børn har egentlig ikke behov for super mange ting, men det, de har behov for, er til gengæld enormt vigtigt. ❤️

~ Birgitte Coste ~


Lav din egen kasse, der kan passe

Sjovt billede med citat. Selv om du kan, behøver du ikke passe ind. Der er noget større i vente. Birgitte Coste, Et Bevidst Liv

Selv om du kan, behøver du ikke passe ind.
Der er noget større i vente.
~ Birgitte Coste ~

En del af os vil så gerne passe ind. Vi kigger os omkring, og det kan synes som om, alle andre har fundet det, som passer til dem – hvad end det drejer sig om job, bolig, parforhold eller andet. De har fundet en allerede eksisterende ‘kasse’, hvor de kan være glade og tilfredse i.

Men lige meget hvor meget vi gerne vil passe ind … og måske også kan gøre det … er det ikke sikkert, at det er det, som er godt for os. Det er faktisk ganske sandsynligt, at det ikke er så godt for os.

Så mærk efter.
Er det godt for dig, der hvor du er?
Kan det rumme hele dig?
Eller er der måske for trangt?

Hvis du når frem til, at du ikke kan være i ‘kassen’, er du bestemt ikke alene. Vi er mange, som ikke har kunnet finde en ‘kasse’, der passer til os.

Men fortvivl ikke. Der er en ‘kasse’ … også til dig.

Måske skal du bare lave den selv. Simpelthen skræddersy dig selv en kasse, så den passer præcis til dig – helt kompromisløst. ❤️

~ Birgitte Coste ~


Verden: Vores spejlbillede

FOTO: Strand med træer og klipper. TEKST: Vi ser som regel verden, som vi selv er, dvs. som vores bevidsthed er. Hvilken verden ser du? (Søren Lauritzen)

Vi ser som regel verden, som vi selv er, det vil sige som vores bevidsthed er. Hvilken verden ser du?
~ Søren Lauritzen ~

Vi ser altid verden ud fra det bevidsthedsniveau, vi befinder os på. Og jo rarere og mere helhedspræget et billede på verden, vi ser, desto højere et bevidsthedsniveau er det sandsynligt at vi befinder os på.

Et højere bevidsthedsniveau er kendetegnet ved, at vi ser os selv, andre, verden og livet i et større, mere positivt, mere sammenhængende og mere meningsfuldt billede. At have stor, udvidet bevidsthed er simpelt hen bare mere behageligt end det modsatte. Bevidstgørelse kan hjælpe os med at udvide vores bevidsthed.

~ Søren Lauritzen ~


At helbrede = at gøre hel (og det er ikke så svært)

FOTO: Ringe i lavt vand med efterårsblade. TEKST: Helhed: Vi mennesker ER allerede hele der hvor det tæller, nemlig i vores bevidsthed. (Søren Lauritzen)

Helhed: Vi mennesker ER allerede hele der hvor det tæller, nemlig i vores bevidsthed.
~ Søren Lauritzen ~

På en måde er helbredelse bare det at være i en naturlig tilstand og lade være med at blande sig. Her er en kort fortælling om hvorfor …

Der er et gammelt, norrønt (= “meget gammelt dansk”) ord som hedder “bragd”, og det betyder blandt andet “handling”, altså det at gøre noget, og derfra har vi den anden halvdel af ordet “hel-brede”. Vi bruger ikke ordet at “brede” på den måde, men hvis vi gjorde, ville det betyde “at gøre”. At “helbrede” er derfor at “gøre hel”, altså at bringe noget eller nogen tilbage til en tilstand af helhed, hvilket er det samme som sundhed.

Det sjove er, at vi mennesker er både fysisk, psykisk, emotionelt, energetisk og spirituelt selvhelbredende. Men kun hvis vi giver os selv lov.

Hvis vi kradser eller piller i et sår, så heler det dårligere. Hvis vi undertrykker ting i vores bevidsthed (f.eks. gamle traumer eller dele af vores autentiske selv), ja, hvis vi på nogen måde begrænser vores bevidsthed, så bliver den dårligere til at helbrede sig selv.

Løsningen er, naturligvis:

a) at lade være med at røre ved vores sår

samt

b) at fjerne diverse begrænsninger på vores bevidsthed – hvilket faktisk forårsager en bevidsthedsudvidelse.

Så vores “bragd”, det vi skal “brede” – eller på moderne dansk – det vi skal “gøre” for at vende tilbage til en tilstand af helhed … det er faktisk at HOLDE OP med at gøre bestemte ting. Holde op med at blande os, og holde op med at begrænse vores bevidsthed.

Når kroppen får ro og vores bevidsthed bevidsthed er stor / udvidet, (“høj”), så kan vi selvhelbrede uden egentlig at gøre noget for det. Det sker “af sig selv”.

Det allersjoveste er grunden, årsagen til vores selvhelbredelse: På et grundlæggende niveau ER vi allerede hele, og vil altid være det. (Ligesom vi også består af mindre helheder og er dele af nogle større helheder). På den måde er helbredelse bare det at lade være med at blande sig.

Hvis du har lyst, så kan du læse mere om det i denne artikel (især fra omkring midten og frem): Vi lider af bevidsthedsforsnævring!

~ Søren Lauritzen ~


Hvad vælger du?

Billede af sol og regn. Der, hvor du har din energi, har du dit fokus.

Der, hvor du lægger din energi, har du dit fokus.
Det, som du lægger vægt på i verden, påvirker din livsoplevelse.
Kigger du mod regnen eller solen?
Dit valg! Din livsoplevelse ❤️ 🌧️
~ Birgitte Coste ~

Hver dag består af valg. Nogle valg træffer vi ubevidst, nærmest pr. automatik – andre valg træffer vi mere bevidst. Hvordan vi vælger at opleve os selv og livet foregår ofte ubevidst. Men hvad hvis det var det mest bevidste valg vi foretog? Hver evig eneste dag?

Hvilken livsoplevelse vælger du i dag? ☀️


Skift perspektiv

Billede af galaxe. Skift perspektiv, når det hele bliver lidt for småt.

Når du bliver frustreret over nyhederne, folk eller livet i det hele taget, så husk på at … DU ER HER [en lillebitte del af en stor helhed]

Der er masser at være frustreret over, ja, og det er let at komme til at fokusere på problemer og alt det ubehagelige. Men der er andre ting vi kan fokusere på i stedet – løsninger, for eksempel. Eller kærligheden. Eller de gode, inspirerende og opløftende nyheder. Eller alt det vi har at være taknemmelige over.

Det er bare et skift i perspektiv …

~ Søren Lauritzen ~


Valget er dit

Sur og glad smiley. Du vælger, hvad du ser.
Oplevelse er et valg, vi kan vælge bevidst at træffe hver dag. Hvad vælger du at se i dag? ❤️

~ Birgitte Coste ~


En gammel cherokee-historie

Flot ulv med blå himmel i baggrunden.

Her er en gammel cherokee-historie. Vi overhører en samtale, hvor en af stammens ældste lærer sit barnebarn lidt om livet:

Den ældre siger til drengen: “Der foregår en kamp inde i mig. Det er en forfærdelig kamp mellem to ulve.

Den ene ulv er ondskab – han er vrede, misundelse, sorg, fortrydelse, grådighed, arrogance, selvmedlidenhed, skyld, underlegenhed, bedrag, falsk stolthed og ego.

Den anden ulv er godhed – han er glæde, fred, kærlighed, håb, ro, ydmyghed, venlighed, godhjertethed, empati, gavmildhed, sandhed og medfølelse.

Denne samme kamp foregår inde i dig og i enhver anden person også.”

Drengen tænker lidt over dette i et par minutter, og så spørger han sin bedstefar: “Hvilken ulv vinder?”

Den gamle Cherokee svarer helt enkelt: “Den ulv, du fodrer.”


Værd at huske i denne corona-tid

Billede af solnedgang over hav eller sø. Selvbevidsthed i en coronatid.

Mange af os er meget tættere sammen med vores kære – i meget længere tid – end vi plejer.
Så lad os huske:

  • At tro at vores relationer med andre skal gøre os lykkelige er en vej til at blive mere ulykkelig.
  • At vælge at vores relationer med andre skal gøre os mere bevidste om os selv er en vej til at blive mere lykkelig.

~ Søren Lauritzen ~

 

Hvad vil du læse nu?

Bevidsthedsbidder: Små perler af visdom med vise ord og gode citater for et godt liv.
Gå til ‘modersiden’ for Bevidstheds-bidder:
Bevidstheds-bidder: Små perler af visdom – kloge, vise ord og gode citater om livet.

Billede: Lille spæd plante i solskin. Gode citater om livet, personlig udvikling og autentisk vækst.

Gode citater om livet, personlig udvikling og autentisk vækst.

Inspirerende citater om livet. Billede af fiskehejre i solnedgang eller solopgang.

Dyk ned i disse sandheds-guldkorn
– inspirerende og opløftende citater om livet

Gå til oversigts-siden, Samlinger

Gå til forsiden

Scroll to Top