Et Bevidst Livs fødsel og første år
– Kan man starte egen virksomhed med kun kompromisløs lyst og autenticitet uden hensyn til markedsbehov, kundeforventninger og økonomi?

– af Birgitte Coste, september 2020

Et Bevidst Livs fødselsdag. En kage med et lys i.

Vores lille baby, Et Bevidst Liv, som du nu er på fødselsdagsbesøg hos, er i dag omkring et år gammel plus et par måneder. Og som de fleste ved, så er der i det første år af et lille barns liv virkelig fuld knald på udviklingen. Det oplever vi også er tilfældet med Et Bevidst Liv.

Så som enhver anden baby er Et Bevidst Liv noget særligt. Især naturligvis for Søren og mig, det er klart. Men Et Bevidst Liv er også særlig eller anderledes, fordi vi har valgt en lidt anden startvej end de fleste iværksættere. Vi har nemlig ikke tænkt, hvordan kan vi bedst starte egen virksomhed. Vi har tænkt, hvordan kan vi leve det bedste, mest tilfredsstillende autentiske liv muligt.

Læs mere om denne lidt utraditionelle startvej i dette blogindlæg. Det kunne jo være, det kunne inspirere dig også. 😊

At starte egen virksomhed med kompromisløs autenticitet – kan man det?

Citat om at starte virksomhed ud fra autenticitet. En hest med skyklapper.

Så hvordan har vi valgt at starte op?

Jo, som nævnt ovenfor vi har nok gjort det lidt anderledes end de fleste iværksættere, idet vi på sin vis har valg at gå med skyklapper. Vi har valgt fuldstændig at se bort fra markedsbehov, nichepotentiale og økonomi. Vi har valgt at være fuldstændig ligeglade med alt ude i verden og har kun fokuseret på os selv.

Ja, vi har valgt at være totalt egoistiske. Vi har valgt at være 100% lystdrevne og kun gjort det, vi havde lyst til (og ikke det, man ‘burde’ eller som ville være ‘fornuftigt’ i mere traditionel forretningssammenhæng)!

Vi har f.eks. helt bevidst valgt, at hvad vi end gav os i kast med skulle være sjovt for netop os. Det skulle bringe os glæde. Desuden var det også vigtigt for os, at vi var legende og eksperimenterende i vores tilgang. Og sidst, men bestemt ikke mindst, skulle det vi gjorde være ‘rigtigt’!

Og med ‘rigtigt’ mener jeg, at det vi lavede skulle være 100% autentisk os uden kompromisser. Uden hensyn til ‘hvor’ pengene er, eller hvor meget der bør komme ind. Uden hensyn til hvordan man f.eks. traditionelt gennemfører sessioner og events. Uden hensyn til hvad vi tror, folk/vores kunder vil have.

Jep, også det – vi var også ligeglade med kundeforventninger.

Så absolut forkert i traditionel forstand, når man skal starte egen virksomhed.

Men hvorfor? Hvad har det givet os at være så ‘ligeglade’ med alt andet end os selv?

Da vi var fuldstændig ‘ligeglade’, fandt vi nemmere den ‘rene’ lyst og de fantastiske ideer

Vi er alle sammen vokset op i en kultur med diverse normer og regler og i en familie med forskellige traditioner og forventninger. Det har – uanset om vi vil være ved det eller ej – givet os et mindset som præger nærved alt, hvad vi har gang i – inklusive det at starte egen virksomhed.

For mit vedkommende (og Sørens også for den sags skyld) var disse normer, traditioner og forventninger imidlertid begrænsende. Sådan er det ofte, desværre (men dog ikke altid).

Hvordan kom jeg/vi så videre herfra?

Jo, vi valgte at være ‘ligeglade’, idet vi indså, at det var den eneste måde, hvor vi kunne komme derhen, hvor vi gerne ville være.

1) Jo mere ‘ligeglad’ man er, desto nemmere bliver det at være autentisk og at finde den rene lyst

Ja, det lyder mærkeligt, men det har faktisk været rigtig, rigtig svært for os, og måske særligt for mig, at finde ud af, “Hvad har jeg egentlig lyst til?”, “Hvad synes jeg er fedt?” , “Hvad er det, jeg gør/laver, når jeg har det allerbedst?”

Og hvorfor var det svært? Jo, der er flere grunde, og de bunder dybest set i, at det har været svært for mig at være autentisk – at være tro mod, hvad jeg synes var rigtigt for mig. Det har været meget svært for mig at synes, at det var okay IKKE at ville og handle på alle de ting, som forventedes af mig.

F.eks. har jeg en lang akademisk uddannelse som antropolog og i samfundet, familien og ikke mindst i mig selv, er der kulturelle og sociale forventninger om, at jeg skal være succesrig i traditionel forstand: Jeg skal bruge min uddannelse til velanset akademisk arbejde og få en god, solid løn. Desuden skal jeg sådan set være taknemmelig over, at jeg kan få et job, hvor andre vil betale mig en net sum hver måned (for at udføre deres ordrer og hjælpe dem med at virkeliggøre deres drøm).

På grund af disse sociale og kulturelle overbevisninger tog det mig mange år kulminerende i en krise, hvor min krop var et biokemisk kaos, og jeg havde det af h… til, før jeg blev ligeglad nok. Før jeg sagde:

“Livet er simpelthen for kort, nu prøver jeg noget andet. Og hvad kunne det så være? Jo, jeg synes det er fedt at snakke og lege med mennesker. Jeg elsker at få indsigter samt at hjælpe andre mennesker til forståelser omkring dem selv og verden. Jeg elsker når folk blomstrer. Jeg må finde nogle måder, hvor det kan komme til udtryk.”

2) Jo mere ‘ligeglad’, desto mere åbent mindset, som leder til mere viden og flere ideer

Det at være ligeglad med ‘bør’, altså rationel fornuft, normer, traditioner og forventninger og samtidig være åben og legende, er også vigtigt i forhold til at bane vejen for kreativitet, intuition og udvikling.

Det, at Søren og jeg har været ligeglade, har bl.a. gjort, at vi har fået prøvet en masse ting af, som vi, hvis vi havde holdt os til mere traditionel forretningsgang, ellers ikke ville have fået nogen viden om eller erfaring med.

Der sker nemlig noget i hjernen, når man siger, ‘jeg er ligeglad’. Når man er ligeglad, ligestilles alting (en ting synes nu ikke bedre end noget andet), og man har ingen mening. Effekten af denne tilstand (som måske umiddelbart kan synes lidt negativ) er faktisk enormt positiv.

Man åbnes. Verden har nu mulighed for at vise sig for én, uden at man dømmer på forhånd og dermed måske går glip af en god mulighed.

Når vi er åbne, ser vi simpelthen mere uden at frasortere. Vi associerer bedre, og vi får hurtigere og mere effektivt ideer. Ideer, som ikke er begrænsede af et snævert mindset.

Når vi er lukkede, hvilket vi ofte er, hvis vi er i overlevelses-mode præget af frygt, så ser vi typisk kun, hvad der kan bringe tryghed og sikkerhed … ikke hvad der bringer os dyb meningsfuldhed og glæde.

Derfor har Søren og jeg valgt at have vores mindset fuldstændigt åbent hele vejen, således at der har været de bedste betingelser for, at vi kunne opsnappe spændende muligheder og indsigter her og der.

Så selv om jeg sagde, at vi lagde ud med at have skyklapper på, idet vi kun fokuserede på os selv og bevidst valgte at være ligeglade med normer og traditioner, så gjorde skyklapperne paradoksalt nok det, at vi så mere alligevel. Verden blev større. Mulighederne blev flere. Og vores valg blev bedre, mere rigtige for os.

Hvorfor er åbenhed, ligeglad-hed og autenticitet blevet så vigtige for os? Jo, vi har få et smæk, hver evig eneste gang vi ikke havde disse værdier i højsædet.

Penge- og markedsfokus førte til dødssejlere … hver gang!

Vi har nemlig prøvet at starte egen virksomhed sammen før, ad flere omgange endda. Iværksættereventyret er ikke nyt for os. Og hver gang har en af de første ting vi har kigget på været, hvor ligger pengene, og dernæst, hvordan kan vi klemme os ind i markedet (tilpasse os) med vores særlige evner?

Og set i bagklogskabens lys duede det naturligvis ikke. Det virkede bare ikke for os. Det gør det for nogen (måske), men os blev det bare altid forkert. Fokus endte på økonomi og markedsbehov, hvilket overhovedet ikke motiverer os. Og ALLIGEVEL gjorde vi det gang på gang. Så hjernevaskede var vi (og er det stadig, hvis vi ikke er super opmærksomme) .

Sidste gang vi søsatte et iværksættereventyr, troede vi faktisk, at NU var vi endelig på rette vej, fordi vi endelig ville bruge vores særlige kombination af intuition, menneskeforståelse, indføling, kreativitet og intellekt. Men igen-igen endte det med, at vi tænkte, ‘hvad er målgruppen’ og ‘hvor ligger pengene’? Vores særlige interesser og de ting, vi egentlig havde lyst til blev glemt, og det selv om vi faktisk lagde ud med, at nu skulle vi gøre noget, som var os.

Det vil sige, at selv om vi havde fokus på, at vi skulle være os selv, så fik vi alligevel narret os selv og endte med at fokusere på, hvad der i traditionel forretningsøjemed var ‘fornuftigt’. Og dette skete faktisk uden at vi vidste, at det var det, der skete.

Det er lidt skræmmende. Det eneste, vi bemærkede, det var, at lige pludselig var projektet dødt. Der skete ikke noget, for der var ingen motivation. Eller i hvert fald ikke motivation nok.

Derfor er vi nu super duper hamrende opmærksomme på, om det vi har gang i er ‘rigtigt’ for os. Og hvordan kan vi mærke det? Ganske enkelt. Vi har lyst til at gøre det … også selv om vi ikke ville tjene en krone på det, men skulle gøre det gratis!

At starte egen virksomhed for at leve et autentisk liv. Billede af døre, som repræsenterer valg.

Det kan godt være, det vil tage længere tid at komme ordentligt i gang eller i mål (hvad det så end betyder), men til gengæld er det autentisk os. Det er DET, der er målet. Målet er, at vi gør det, vi er. Intet andet.

Målet er IKKE at starte egen virksomhed, det at være selvstændig eller sågar at tjene penge. Målet er et autentisk liv.

Et Bevidst Liv er ikke en virksomhed eller forretning – det er ‘life design’ af et autentisk liv

Hverken Søren eller jeg har på noget tidspunkt tænkt på Et Bevidst Liv som forretning. Ja, vi har i denne artikel snakket om det at starte egen virksomhed og om at være iværksætter, men det er egentlig ikke det, der er fokus for os. Og ja, Et Bevidst Liv må gerne tjene penge til os, og det gør det allerede, men vi ser vitterligt ikke Et Bevidst Liv som en virksomhed som sådan (selv om det er det, i mere teknisk forstand).

Vi ser Et Bevidst Liv, som noget vi vælger at bruge vores tid på, og som bringer os glæde og mening. Det er en måde at leve på, ‘a way of life’.

Derfor har vi ikke som sådan tænkt på, at vi starter en “virksomhed”. Det er slet ikke det, det handler om for os. Det, det handler om, er at leve et liv, hvor vi gør, det, vi er. Et autentisk liv. En holistisk livsstil, hvor Et Bevidst Liv er med lidt hele tiden, fordi vi jo gør, det vi er.

Det vil sige (og nu gentager jeg mig selv, men det er så vigtigt, så vigtigt, synes jeg): Det er ikke konceptet virksomhed, som er i fokus. Det er “os” som mennesker, der skal leve et godt og meningsfuldt liv, som er i fokus. Med det mener jeg, at hvis man kommer til at fokusere for meget på konceptet “virksomhed”, så kommer man let til at fokusere på, hvad der skal til, for at virksomheden kan leve.

Men det er jo ikke virksomheden, som skal leve. Det er os!

Virksomhedsopstart: Er fokus på dig eller på virksomheden. Pige hopper på strand. Citat om at starte egen virksomhed.

Og dette er et radikalt skift i mindset. Et skifte fra at skulle tilpasse sig verden og forsøge at overleve – til et autentisk liv, hvor man selv bestemmer, hvordan tingene skal være. Et skifte af fokus fra eksterne ting som f.eks. penge, jobtitel og succes til de vigtigste ting af alt i vores liv: os selv, og vores livsoplevelse.

Men hvad så med penge? Et eller andet skal man jo leve af …

Et af de vigtigste elementer for os i Et Bevidst Liv har været at holde penge og indkomst helt ude af billedet til at starte med. Vi opdagede nemlig, at så snart vi begyndte at tænke på, hvor meget vi kunne tjene på hvad, så lukkede vores mindset sig stille og roligt, vi blev mindre eksperimenterende, og det hele blev pludseligt lidt mere ‘alvorligt’.

Og hvad er der nu galt i alvorligt, kan man spørge, man er jo vel nødt til at være lidt realistisk, når man starter egen virksomhed, ikke?

Nej, det er man faktisk ikke!

Mental åbenhed som iværksætter. En undulat, som repræsenterer kreativitet.

Ikke på dette tidlige tidspunkt, hvor man er ved at skabe! Bliver man alvorlig for tidligt, så risikerer man at dræbe kreativiteten, før den overhovedet når at stikke sit farverige lille hoved frem.

Så ja, vi har valgt at investere vores energi i legen, udforskningen, afprøvningen af ting og mødet med mange forskellige mennesker, og for os begge var det nødvendigt at adskille Et Bevidst Liv fuldstændig fra økonomien.

For at Et Bevidst Liv skulle blive en autentisk forlængelse af os, var det nødvendigt for os begge, at penge ikke kom ind over og forstyrrede billedet (for de, som har et sundt ressourcefuldt forhold til penge, er det sikkert anderledes, men for os var det alfa og omega, at penge ikke måtte styre noget som helst, præcis fordi det holder os fast i et uhensigtsmæssigt mindset).

Derfor valgte vi bl.a. at gøre meget af vores arbejde i Et Bevidst Liv gratis eller mod symbolsk betaling. Dette gør vi stadig i en vis udstrækning. Det virker ganske enkelt bedst for os p.t., for så er vi sikre på, at vi kun gør de ting, som er rigtige for netop os.

Og penge til at leve for har vi måttet finde på anden vis, bl.a. via deltidsarbejde – som vi så har udvalgt på kriterier som f.eks. at det ikke må tage for megen tid, energi (særlig mental energi) eller opmærksomhed, således at vi stadig har overskud til at prøve ting af og opbygge det, som vi helst vil.

Resultatet af Et Bevidst Livs barndomsleg

Citat af Albert Einstein: Play is the highest form of research. Lille pige leger med bobler.

Med fuldt overlæg har vi derfor det seneste år leget og prøvet en masse forskellige ting af – alle under paraplyen bevidstgørelse, personlig udvikling og spiritualitet.

Nogle af tingene vi prøvede af var lige i skabet på, hvem vi er. Det var fedt!

Andre ting var i mindre grad os. Det gør vi nok ikke igen, men det var interessant og lærerigt!

Men som sagt, vil man lære lidt om, hvem man er, er det jo en rigtig god idé bare at gå åbent ud møde verden som den man er, med det man nu har lyst til og er god til – og allerhelst med et åbent, legende, eksperimenterende og positivt mindset. At man med fordel kan lege sig til indsigter og viden om, hvem man er, og hvad man kan lide, er noget af det vigtigste, vi har taget med os her.

Men vi var jo ikke alene. Vi kunne jo ikke have fundet ud af, hvem vi var uden verden, uden alle de dejlige mennesker i den, så …

Tusind, tusind tak til alle jer coachees, ‘forsøgskaniner’, foredrags-, og workshopdeltagere, kolleger og samarbejdspartnere for at hjælpe os med at gøre vores liv mere bevidst!

Takket være en masse fantastiske, åbne og dejlige mennesker (og nogle af jer læser med her, ved vi), som havde lyst til at lege og vokse med os på forskellig vis, er vi nu blevet en hel del klogere på, hvem vi er, og hvad vi gerne vil kunne tilbyde jer fremadrettet.

Vores udadrettede primære fokus vil nu være på:

  • Bevidsthedscoaching / guidning: Personligt dybdegående 1-til-1-arbejde med ubegrænset tid pr. session (typisk omkring 2 timer).
  • Bevidsthedsuddannelse: Den mest individorienterede og personlige alternative uddannelse i Danmark: Her lærer man, sammen med en lille, tæt gruppe andre, at bruge sin bevidsthed som det primære værktøj og nogle enkle metoder og teknikker som sine sekundære værktøjer. Man opfordres desuden til – med hjælp fra gruppen – bevidst at designe sit liv i praksis. Et liv med bl.a. fokus på glæde, autenticitet og mening. Tilbydes fra år 2021.
  • Bevidsthedsleg med forsøgskaniner / frontløbere: Personligt 1-til-1- eller 1-til-2-arbejde (1-2 = både Søren og Birgitte er til stede), hvor der er fokus på en bestemt teknik eller metode, som vi gerne vil have bedre kendskab til og erfaring med.
  • Bevidsthedsaftner: En slags åbent-hus-aften, hvor vi samles om et bestemt emne, og hvor vi udforsker, leger, lærer og deler.
  • Artikler og blogindlæg på denne hjemmeside, indlægvores facebookside samt bøger fremadrettet.

Ja, det er vores fokus …. lige indtil det engang ændrer sig. 😉

Men sådan er livet jo, masser af cyklusser og masser af forandring. Og forhåbentlig … masser af forbedring.

 

Hvad vil du læse nu?

 

Tilbage til hovedsiden for bloggen

Gå til Forsiden

Scroll to Top