Spirituel udvikling mod højere bevidsthed og spirituel oplysning
– Hvad går det ud på, og hvordan gør man det?

Hvis du læser dette, så er du hører du nok med i en relativt lille (men tilsyneladende voksende og stadigt større) gruppe mennesker, som er interesseret i spiritualitet og spirituel udvikling (og måske også personlig udvikling og selvudvikling).

Hvis du har været i gang en tid, så er der desuden en vis sandsynlighed for, at du tænder på såkaldt spirituel opvågning samt ideen om at blive spirituelt oplyst eller åndeligt oplyst. Hvis en eller nogle af disse ting passer på dig, så læs gerne videre.

Vi (Birgitte og Søren) har arbejdet med spiritualitet i mange år og har hjulpet mange med deres spirituelle udvikling, blandt andet på basis af, at vi selv har oplevet hvad (en udgave af) spirituel oplysning vil sige. (Og ja, det har været livsforandrende).

Vi er desuden brobyggere: vi bygger bro mellem højere bevidsthed og dagligdagen, men også mellem forskellige teorier og teknikker samt mellem mennesker (f.eks. i parterapi, konfliktløsning og familieterapi, samt “mellem mennesker og dem selv” i form af personlig udvikling, selvudvikling samt psykedelisk terapi og integration.

Kontaktdata på Søren Lauritzen og Birgitte Coste

Alle de ting kan vi kun gøre, fordi vi arbejder ud fra egne erfaringer, og fordi vi er ekstremt tværfaglige og ser tingene fra oven.

Vi er desuden gode til at hive essensen ud af ting og gøre dem simple og nemme at forstå – hvilket vi også vil gøre i denne artikel om spirituel udvikling. Vi tror, at du kan få et overblik og en klarhed her, som du ikke kan få ret mange andre steder – om overhovedet nogen.

Her er en oversigt over, hvad vi kommer ind på i denne artikel. Hvis du vil, kan du nedenfor hoppe direkte til det, du gerne vil læse mere om, ellers er du velkommen til bare at ‘go-with-the-flow’ og læse videre.

Hvad er spirituel udvikling?
Hvad søger man i spirituel udvikling?
Hvordan er processen i spirituel udvikling?
Hvad er spirituel oplysning?
Spirituel udvikling er fantastisk, men kan også være hårdt og ensomt

Rigtig god fornøjelse! 🙂

Hvad er spirituel udvikling?
– Et identifikationsskifte mod et ‘større’ jeg … som skal integreres i dagligdagen

Til forskel fra personlig udvikling, hvor der i den traditionelle definition både er fokus på forandring i det indre selv og det ydre selv, f.eks. i form af oplærte færdigheder, så er spirituel udvikling umiddelbart mere oplevelsesorienteret og derfor en nærmest ren indre proces, som fremfor alt handler om selvet eller ‘sjælen’ eller bevidstheden.

Spirituel udvikling er en udvidelse af bevidstheden og et deraf følgende valg af en grundidentifikation med en større bevidsthed, åndelighed eller sjæledimension (frem for identifikation med f.eks. egoet og kroppen). Altså en 
udvidelse af vores selvforståelse.

Helt ultrakort kort fortalt er det i bund og grund en udvidelse af bevidstheden og et deraf følgende valg af en grund-identifikation med en større bevidsthed, åndelighed eller sjæledimension (frem for identifikation med f.eks. egoet og kroppen). Altså en udvidelse af vores selvforståelse.

Vores definition af spirituel udvikling lyder således:

Spirituel udvikling er en positiv forandringsproces, hvor man ændrer sin opfattelse og oplevelse af ‘jeg’et’, verden og livet fra noget relativt begrænset (f.eks. ego og krop) til noget større, mere omfattende.

Der er ofte tale om en proces med både heling (af f.eks. traumer), afvikling (af begrænsninger) og udvidelse (af ens bevidsthed), og den kan ske såvel på en gang, som i større spring eller lidt ad gangen i små trin.

Typisk oplever man større eksistentiel helhed, mening, visdom, glæde, kærlighed, frihed, indre ro og autenticitet og kan derfor konstatere, at man har fået et bedre liv.

Selve forandringen finder sted på flere planer: dels i form af et grundlæggende og vedvarende skifte i paradigme, livssyn og identitet (til et større mere ‘sjæle-baseret’ jeg med ‘højere’ bevidsthed, som inkluderer de transpersonlige dimensioner, dvs. det som “ligger på den anden side af” ego og krop) og dels i en praktisk integration i dagligdagen, hvor man konkret lever ud fra den visdom, det ‘større’ jeg har, og derfor træffer andre valg med hensyn til f.eks. familie, parforhold, venner, arbejde, fritid, bolig, m.v.

Begge disse forandringer kræver et aktivt valg. Derfor handler spirituel udvikling også om at lære bruge viljen til at træffe bevidste valg og viljestyrken til at holde fast i dem. Eventuelt igen og igen.

Den sidste halvdel af vores definition af spirituel udvikling, som omhandler integration i dagligdagen og vilje, er noget, som ligger os meget på sinde her i Et Bevidst Liv.

Vi oplever, at det ofte negligeres, ikke mindst efter store spirituelle oplevelser. Det er vores erfaring, at der kan være en tendens til i ‘den spirituelle verden’ kun at gå efter de transcendentale oplevelser og at synes, at dagligdagen og det konkrete, praktiske jordnære liv ikke er helt så vigtigt, ja, måske endda lidt ligegyldigt.

Det kan give en slags distanceret, svævende eller vidtløftig væren og opførsel … som om personen ville sige “Jeg er her på jorden i en fysisk krop, men jeg er her ikke alligevel, for det bare en illusion uden betydning (… og jeg har for resten heller ikke lyst til at være her)”.

Spirituel udvikling handling om at skabe balance mellem det spirituelle og det 'jordiske'. Billede af en guldvægt med balance i vægtskålene. Delvist AI-genereret.

For os at se er det en tilstand af ubalance (imellem ‘det spirituelle’ og ‘det jordiske’), og tegn på, at de spirituelle indsigter ikke er helt integreret i dagligdagen. Og det er nemt at forstå, hvorfor mennesker kan ende der: Der synes nemlig at være en kæmpe kløft imellem de spirituelle sandheder, vi kan opleve med “højere” bevidsthed og så den lavpraktiske dagligdag, hvor vores … ikke særligt spirituelle … kultur dominerer.

Det er derfor vi (Birgitte og Søren) definerer os selv som brobyggere (blandt andet). Vores mening er, at et af de overordnede formål med spirituel udvikling må være at gøre det spirituelle praktisk og brugbart i dagligdagen – at få den oplevede helhed, mening, visdom og autenticitet, m.v. manifesteret i det konkrete liv i form af valg af et nyt paradigme, et nyt livssyn, en ny identitet, nye valg, ny adfærd og nye, ændrede vaner.

For det er jo dagligdagen, som fylder mest for os rent tidsmæssigt. Derfor giver det mening af få den bedst mulige oplevelse af den. Og spiritualitet behøver ikke være noget luftigt og verdensfjernt, det er faktisk den perfekte platform for et godt liv i praksis.

Hvad søger man i spirituel udvikling?
– Formålet er større forståelse og højere livskvalitet

Når man kaster sig ud i en spirituel udviklingsproces, er det typisk fordi, man søger noget, som opleves bedre end det, man har … eller mere korrekt … er.

Måske er der ikke så mange, der ville sige, at det er et nyt paradigme, et nyt livssyn og en helt ny identitet, de søger, så lade os lige hoppe et trin længere ned i abstraktionsniveau. Lad os se på, hvad det er, vi typisk ville sige, vi gerne vil have eller opnå, når vi giver os i kast med spirituel udvikling.

Målet med spirituel udvikling er dybere indsigt, mere overblik samt mere livskvalitet og livsglæde. Billede af flotte påfuglefjer.

I daglig tale kan det siges helt kort og enkelt:

Vi vil gerne have det bedre, og samtidig forstå mere om, hvem vi er, og hvordan det hele hænger sammen!

Med andre ord: Dybere indsigt, mere overblik samt større livsglæde og livskvalitet.

Mere specifikt er spirituel udvikling det, vi søger …

Når vi gerne vil føle og opleve os:

– hele
– sunde
– i balance
– velfungerende
– forbundet (til alting, inklusive det, som er større end vores daglige selv)

Og når vi gerne vil opleve værenstilstande som:

– glæde
– frihed
– kærlighed
“empowerment”
– indre ro
– helhed
– mening

Samt når vi gerne vil have svar på livets store (eksistentielle) spørgsmål:

– hvem vi selv er (også på et sjæleligt og endnu større plan)
– hvad livet er
– hvad sandhed og virkelighed er
– hvordan vi selv og det hele hænger sammen
– hvad meningen med vores liv er
– hvorfor vi er her
– hvordan vi bedst kan leve et godt liv

Udover disse indre forandringer, er mange mennesker også drevet af at gøre en positiv forskel i verden og gøre Jorden til et bedre sted for os alle.

Det interessante og måske lidt uventede her er, at når man på daglig, vedvarende basis oplever de positive værenstilstande (glæde, frihed, kærlighed osv.), så vil man automatisk være drevet mod at gøre noget godt. Man kan ikke lade være, simpelt hen fordi det at gøre gode ting føles godt.

Så objektivt set kan man sige at optimal spirituel udvikling er en win-win situation. Vi skaber positiv forandring på det indre niveau, som leder til en positiv forandring ude i verden.

Hvordan er processen i spirituel udvikling?

Eftersom vi alle er forskellige, kan vi ikke lave en præcis og detaljeret skitse for processen i spirituel udvikling, som passer på alle. I stedet er sådan en skitse nødt til at være generaliseret, hvilket så heldigvis også betyder, at mange vil kunne spejle sig i den i et eller andet omfang.

Overordnet set er spirituel udvikling typisk mest baseret på arbejdet direkte med bevidsthed, men det vil typisk også involvere andre dele af den helhed, som er os, f.eks. krop, energi, følelser, adfærd og vaner osv. Der indgår jo mange elementer i den helhed, som er os – og spirituel udvikling handler virkelig meget om helhed.

I praksis fokuserer spirituel udvikling især på “højere” bevidsthed, dvs. det, som ligger på den anden side af egoet og kroppen – det transpersonlige og transcendente.

Ofte bliver slutdestinationen (hvis man kan tale om sådan en) for spirituel udvikling kaldt spirituel oplysning eller åndelig oplysning – det er for mange et meget attråværdigt mål. Også selv om der rent faktisk ikke er enighed om, præcis hvad spirituel oplysning er … mange af os synes bare, at det virker tiltrækkende og vil have det.

Men som allerede nævnt er der også en rent praktisk side af spirituel udvikling, nemlig integrationen af de spirituelle indsigter, m.v. i vores dagligdag, vores praktiske liv.

I det følgende vil vi præsentere, hvad vi ser som en klassisk proces for, hvordan spirituel udvikling generelt kan foregå.

Ønske om forandring:
– Jeg vil opleve noget andet, forstå noget mere og bidrage positivt til verden på min måde!

Som vi allerede har været inde på, så er startmotivationen for spirituel udvikling typisk, at man oplever, at man selv og livet simpelthen må være større og bedre end det, man hidtil har oplevet og er blevet fortalt af autoriteter, medier, forældre m.v.

Mange har en grundfornemmelse af, at der mangler noget i deres liv. Både noget oplevelsesmæssigt og noget forståelsesmæssigt. De ønsker flere og bedre oplevelser af sig selv, verden og livet i kombination med ønsket om at forstå sig selv i en større sammenhæng med livet.

Mange starter deres rejse ud fra et ubevidst ønske om at komme ‘hjem’. Hjem til sig selv. De kan finde på at udtrykke denne motivation som ønsket om at opleve mere autenticitet, kosmisk bevidsthed, guddommelighed, ubegrænset kærlighed, lykke, frihed, indre ro m.v.

Målet med spirituel udvikling er oplevelsen af helhed. Billede af fractaler i guld og turkis.

Uanset hvilket ord man bruger om det, så er det, som vi alle i virkeligheden søger, oplevelsen af helhed.

Vi ønsker på et dybt eksistentielt plan at opleve at være ét med alt og at være fuldstændig frie og ubegrænsede, rolige, “samhørige”, ubetinget elsket og ’empowered’.

Udover disse oplevelsesorienterede ønsker, er der også mange, som brænder for at bidrage til verden på en indre drevet måde, som er autentisk for dem, altså gøre en forskel ud fra hvem de er. Dette kan komme til udtryk i form af optræning af spirituelle evner såsom clairvoyance, healing, tankelæsning og ordløs kommunikation, intuition, kanalisering, ud-af-kroppen oplevelser, manifestation m.v. men behøver det ikke.

(Og i øvrigt er disse evner noget, som ofte kommer helt af sig selv på et vist punkt i folks spirituelle udvikling – det er faktisk så almindeligt, at diverse spirituelle traditioner lægger vægt på, at man ikke skal lade sig ‘forblænde’ af evnerne eller ‘hænge fast’ i dem, men i stedet fokusere på sin fortsatte spirituelle udvikling).

Det vigtigste er blot, at man gør det, man er, og på den måde gør en positiv forskel i verden, som bibringer en oplevelse af meningsfuldhed og glæde – både for én selv og andre. Og så er det sådan set helt lige meget, om det er som kassedame i et supermarked eller som Reiki-healer.

Undersøgelse af egen bevidsthed
– Identifikation og afvikling af bevidsthedsprogrammering og andre stressorer

Når vi har besluttet os for at starte på en rejse med spirituel udvikling, så er det et rigtig godt næste skridt at vælge at undersøge vores bevidsthed for at se, om der skulle være nogle blokeringer, som spænder ben for os. Det er næsten 100% sikkert, at vi vil finde nogle, for dem har vi alle sammen i større eller mindre omfang.

Formålet med en sådan undersøgelse (forarbejde) er, at det vil gøre resten af processen hurtigere og nemmere, samt i øvrigt også gøre effekten af den ændrede bevidsthedstilstand (bevidsthedsudvidelsen) senere i processen, større. Jo mere ‘ren’ og klar vores bevidsthed er, desto bedre kan vi bruge den, og desto nemmere vil det være at udvide den endnu mere.

Langt de fleste menneskers bevidsthed er igennem deres opvækst blevet voldsomt indsnævret og begrænset – ikke mindst med diverse former for bevidsthedsprogrammering. (En vane – hvor vi tænker, føler, vælger og handler på samme måde hver gang – er et godt eksempel på bevidsthedsprogrammering).

Bevidsthedsprogrammering får det til at lyde helt stift og computer-agtigt. Som om vores psyke og bevidsthed bare var en maskine, man kan programmere … og sådan er det også, men sådan er det ikke kun.

Det lyder provokerende, ja, men der er faktisk er en vis lighed mellem den måde, programmer fungerer i en computer, og den måde f.eks. overbevisninger fungerer på i vores bevidsthed. (Vores bevidsthed er bare så meget mere end det, men det vender vi tilbage til).

Når man programmerer en computer, så fortæller man den, hvad den skal gøre i forskellige situationer. Dvs. programmering er en styring af computerens måde at fungere på.

Bevidsthedsprogrammeringer kan ses lidt i samme lys. Bevidsthedsprogrammeringer styrer, hvordan vi bruger vores bevidsthed, herunder også hvordan vi bruger vores vilje, og hvor meget viljestyrke, vi har.

Det betyder, at bevidsthedsprogrammering har stor, stor betydning for, hvad vi går og tror på (vores overbevisninger), hvad vi tænker og føler om det, og hvordan vi vælger at agere og handle, samt hvor meget vilje vi har til at ændre på noget og gennemføre valget. Ja, faktisk styrer bevidsthedsprogrammering hvordan vi overhovedet kan tænke, føle, vælge og handle.

Med andre ord, vores bevidsthedsprogrammering bestemmer, hvordan vi er, og hvordan vi oplever os selv, verden og livet.

Bevidsthedsprogrammering styrer, hvordan vi bruger vores bevidsthed. Billede af digitaliseret kvinde. Delvist AI-genereret.

To typer af bevidsthedsprogrammering

Der findes umiddelbart to typer af bevidsthedsprogrammering: social og kulturel bevidsthedsprogrammering samt personlig bevidsthedsprogrammering.

Den sociale og kulturelle bevidsthedsprogrammering handler om de antagelser, værdier, normer, sædvaner, traditioner og love, som vi tager til os fra kulturen, vores familie, venner, lærere, osv.
Fordi vi er sociale væsner, vil vi gerne passe ind og leve op til vores omgivelsers forventninger. Derfor vælger vi at tro, at det, vi ser og bliver fortalt, er sandt og skal følges. Vi tilpasser os den konsensusvirkelighed, som er gældende i netop vores kultur og omgivelser. Det er helt naturligt … men ikke altid helt hensigtsmæssigt.

Oven i den kommer så vores personlige bevidsthedsprogrammering. Meget af denne programmering af vores bevidsthed har vi foretaget helt tidligt i vores liv – i vores allerførste leveår. Og den programmering er ofte ikke særlig hensigtsmæssig for os som voksne. Men den styrer os stadig, her mange år – eller årtier – senere.

Vores personlige bevidsthedsprogrammering er f.eks. vores personlige overbevisninger, mindsets, vaner, holdninger, antagelser, forventninger, værdier, beslutninger og, ikke mindst, vores ego (AI, vores kunstige intelligens).

Vi har også en personlig virkelighed (vores opfattelse af virkeligheden), som er helt vores egen.

I sidste instans er al vores bevidsthedsprogrammering noget, vi har gjort selv (ved os selv), men vi har gjort det ubevidst efter kraftigt pres udefra – fra familie, venner, lærere, religion, kultur og samfund.

Jo flere begrænsende programmer, vi har, desto dårligere et liv får vi

Ud fra et positivt synspunkt kan man sige, at programmeringer har hjulpet os til at passe ind. Som barn er det et ‘must’, at man er i et fællesskab, f.eks. en familie og et samfund, ellers overlever man ganske enkelt ikke. Derfor vil barnet tage imod og installere (næsten) enhver programmering. For barnet er det liv eller død.

Men det er også vigtigt at forstå, at jo flere overbevisninger, man har, desto mindre ser man virkeligheden for det, den er. Det lyder jo mærkeligt, at bare fordi vi tror på noget (vores overbevisninger), så er der noget andet (virkeligheden), vi ikke kan se. Men det er faktisk overbevisningers natur – og også deres funktion:

Overbevisninger fremhæver noget ved at udelukke noget andet. Tror du fuldt og fast på noget (f.eks. at et valg er “godt” og “rigtigt”), så kan du ikke samtidig tro på det modsatte (at valget er “skidt” og “forkert”). Med overbevisninger er det “enten-eller”.

På denne måde har overbevisninger bl.a. til formål at fortælle dig, hvad der er rigtigt og forkert, hvad der bør føles godt og skidt, hvad du bør gøre i visse situationer m.v.

Med andre ord, de styrer dit syn på dig selv og livet og fortæller dig, hvad du bør tro, føle, tænke og vælge, samt hvordan du bør handle. Jo flere overbevisninger, du har, desto flere filtre vil du se virkeligheden igennem.

Overbevisninger kan ses som solbriller, der skygger eller forvrænger virkeligheden. Billede af kvinde med flere par solbriller foran øjnene. Delvist AI-genereret.

Forestil dig for eksempel, at hver overbevisning, du har, er et par farvede solbriller. Nogle er grønne, andre er grå, blå, brune eller røde. Jo flere solbriller (overbevisninger) du har på, desto mindre ser du virkeligheden for det, den er. Det bliver et ‘mudret’ miskmask.

Det, du ser, bliver derfor forvrænget af dine overbevisninger. Dette er ubehageligt nok i sig selv, men læg så dertil, at de fleste overbevisninger faktisk er baseret på frygt og derfor også skaber frygt, og så har du nærmest en opskrift på et dårligt liv.

Hele denne proces kan man kalde bevidsthedsforsnævring. Desværre er det nok en næsten uundgåelig effekt af at vokse op i en ikke-særlig-bevidst kultur … hvilket ikke bare er den danske, men næsten alle kulturer i verden, selv den indiske, som jo ellers er verdenskendt for at give plads til spiritualitet.

Derfor handler spirituel udvikling i høj grad om at fjerne alt det, som skygger for virkeligheden og sandheden. Og meget af det som skygger, er vores programmering. Men det kan også være andre stressorer som f.eks. traumer, skyggesider ,”opmærksomhedstyve” (f.eks. sociale medier, frygtbaserede nyheder m.v.) osv.

Det er heldigvis et valg, om vi vil lade os begrænse i vores bevidsthed

Bevidsthedsprogrammeringer og andre stressorer er alt sammen nogle ting, som forringer vores liv. Og hvis vi ikke er super opmærksomme, kan det meget nemt føles som om, det er noget, der kommer udefra, som bliver gjort ved os, og som vi derfor er ofre for.

Men … Sådan er det faktisk ikke.

Sandheden er, at:

– ja, der er sket – og sker til stadighed – ting i vores liv … f.eks. noget slemt af en art, der kan føre til traumer; eller det at vores familie, samfund, religion og kultur prøver at påvirke og manipulere os, især ved at styre og begrænse vores bevidsthed (med overbevisninger, normer, traditioner, forventninger, osv.)

og

– ja, der findes ting som reelt er syge (dysfunktionelle), og som også kan gøre os syge … sociale medier, f.eks., eller et stressende arbejde … og diverse ideologier, trossystemer og grupper, som baserer sig på adskillelse, frygt, had og eksklusion.

Men vi VÆLGER SELV den måde, vi forholder os til disse ting på. Vi vælger selv både om vi vil give dem lov at påvirke os – og i givet fald hvordan og hvor meget.

Vi behøver ikke ligge under for gruppepres, og det er sandt, hvad enten der virkelig er et pres, eller det bare noget vi forestiller os. Vi kan rent faktisk godt nægte at deltage, flytte os væk, sætte grænser for hvad vi vil finde os i og håndhæve de grænser, opsøge sundere alternativer, vælge at afvikle programmeringer og i det hele taget passe på os selv … og vi kan også aktivt informere andre om – eller decideret bekæmpe – de skadelige ting.

Det er OS selv, der har magten over vores egen bevidsthed og vores grænser, og dermed magten over vores oplevelse af alting.

Blot virker det ikke helt nemt. Udfordringen her er todelt:

– Dels er vi ikke opmærksomme på og bevidste om mange af de ting, der påvirker os; eller hvordan de påvirker os. De er jo ofte helt ubevidste for os … lige indtil vi sætter os for, at ændre på det.

– Og dels har vi truffet – og træffer stadig – ubevidste valg om alle de ting.

Vores ubevidste valg har en interessant egenskab: De virker ikke som vores egne. De virker som “noget, der bare sker” eller ligefrem som “noget, der bliver gjort ved os”. Når det gælder vores ubevidste valg og deres effekter, er det let at føles sig som offer!

Men vores ubevidste valg er stadig vores egne. Vi kan erkende dem, hvilket giver os magten over dem. Og det er værd at gøre, for det er jo både os selv, andre og verden, der skal leve med konsekvenserne af dem.

Løsningen (som i den grad er en vigtig del af personlig og spirituel udvikling) er altså:

Vi kan med stor fordel bevidstgøre os om alt det, som begrænser vores bevidsthed og vilje og som dermed hæmmer vores muligheder for udvikling og ødelægger vores livskvalitet.

Derefter kan vi bruge vores vilje til at træffe bevidste valg, som vi fører ud i livet, og står ved fremover.

Indre rejser
– Adgang til og oplevelsen af en udvidet bevidsthed

Bagefter (eller måske endnu bedre:) samtidig med at vi arbejder med at aktivt fjerne begrænsninger på vores bevidsthed, så er et godt næste skridt i en spirituel udvikling at tage på en eller anden form for indre rejse.

Hvordan opleves en udvidet bevidsthed?

En indre rejse er en rejse i bevidsthed. Typisk går det ud på, at man ændrer den måde, man bruger sin bevidsthed på, så man kan opleve ting, man ikke oplever i sin daglige bevidsthedstilstand.

Det, som oplevelsesmæssigt typisk kendetegner det, at du åbner for din bevidsthed, er, at den synes større, fordi du får adgang til mere – både det gode og rare (dine potentialer) og det ubehagelige og begrænsende (f.eks. dine gamle traumer). Der bliver skruet ned for din analytiske, konstant snakkende, tænkende og dømmende hjerne – og hvis du er heldig / vælger det, så ligefrem slukker den for en stund.

Det betyder ikke, at du ikke, at du sover, er mindre ‘vaks’ eller er mindre bevidst, tværtimod, du er super bevidst. Du er i en slags afslappet, oplevelsesorienteret tilstand, hvor du mestendels blot ‘er’ og lader ske. Du overgiver dig til det, som nu er … som er din bevidsthed.

Og jo mere du tillader dig selv blot at være og lade ske, desto mere vil din bevidsthed udvide sig. Desto dybere … eller højere kommer du. Og jo mindre kontrol og færre blokeringer (f.eks. bevidsthedsprogrammeringer) du har, desto nemmere og hurtigere vil det gå.

Hvad kan vi opleve på indre rejser?

Indre rejser og oplevelsen af en udvidet bevidsthed kan være en vigtig del af spirituel udvikling. Billede af kvinde, som flyder i rummet, art deco stil. Delvist AI-genereret.

Jo mere man dyrker forskellige former for indre rejser, desto mere opmærksom bliver man på to ting: hvor begrænset ens daglige bevidsthed er, og hvor ufatteligt stor, varieret og kraftfuld bevidsthed faktisk er. Det går op for en, at vi mennesker til daglig kun bruger en lillebitte del af vores bevidstheds potentiale, og at vi har adgang til så utroligt meget mere.

Hvad er det, vi kan opleve på indre rejser?

Svaret er: Os selv, livet, universet og alting.

Vi kan opleve ting, som relaterer til vores daglige liv med krop og ego, eller vi kan opleve det som ligger udenfor krop og ego: “det transpersonlige”, som er et enormt og meget spændende område af bevidstheden.

Ofte bliver det nemmere at komme til det transpersonlige, når vi har afklaret væsentlige ting i den mere daglige del af vores bevidsthed – gamle traumer, f.eks., men også begrænsende overbevisninger og diverse andre bevidsthedsbegrænsninger.

Årsagen er, at hver af vores bevidsthedsbegrænsninger som nævnt fungerer som et filter (a la et par solbriller) på vores bevidsthed og gør, at vi ikke kan se tingene, som de er: Vi ser kun noget af af det-som-er, og vi ser det endda lidt forvrænget.

Når vi har befriet os fra de værste (mest begrænsende) af vores bevidstheds-filtre, så kan vi begynde at opleve alt det, som ligger på den anden side af krop og ego, det transpersonlige.

Nogle vil måske i stedet sige, at det vi oplever er “kvantefeltet”, og andre kan finde på at kalde det “virkeligheden”, “sandheden”, “det guddommelige”, “ren bevidsthed”, “det-som-er” eller noget helt syvende (så som det helt enkle “stor bevidsthed”).

Inden for den store, transpersonlige del af (vores) bevidsthed er der næsten ubegrænsede muligheder for, hvad vi kan opleve. Hvis man skulle plukke nogle få af disse mulige oplevelser ud og fokusere på dem, fordi de hjælper os med at besvare et spørgsmål, som optager os alle, nemlig “Hvem er jeg?”, så kan man – meget groft forenklet – sige, at vi kan opleve tre niveauer af bevidsthed og væren eller identitet:

– Lille personlighed (ego og krop som vi kender det fra vores dagligdag)
– Større personlighed (vores sjæl eller essens, som mange kalder Hjem – med stort H)
– Kæmpestor væren (enhedsoplevelser, hvor vi oplever at være et med alt)

På alle tre niveauer kan vi få revolutionerende oplevelser, men det er ofte på de to sidstnævnte niveauer, at det virkelig “sner”. Bare det at opleve, at vi rent faktisk har en større personlighed, en sjæl, som efter alt at dømme er helt uafhængig af krop og ego, kan være livsforandrende.

Ordet “sjæl” er desværre blevet brugt og misbrugt så meget, at mange af os i dag er tilbøjelige til at afvise det, bare vi hører det. Men uanset hvad man kalder det, er alle dem, som har oplevet det, enige om, at det er en meget positiv oplevelse. En oplevelse gennemsyret af en eller flere af de positive værenstilstande beskrevet tidligere såsom ubetinget kærlighed, helhed, frihed og ubegrænsethed, dyb mening og forståelse, indre ro m.v. Det er for mange en dybt helende oplevelse.

For mennesker, som er interesseret i spirituel udvikling (og personlig udvikling / selvudvikling), kan det i allerhøjeste grad anbefales, at man prøver at opleve disse udvidede niveauer af bevidsthed.

Og kommer du langt nok ud (eller ind), så vil du på et eller andet tidspunkt stå over for en slags valg. Dette valg er ofte beskrevet som valget om egodød.

Egodød fører som regel til, at vi kan opleve endnu højere bevidsthed

Egodød (at transcendere sit ego) fører som regel til, at vi kan 
opleve endnu højere bevidsthed. Billede af mand, som flyder i rummet, art deco stil. Delvist AI-genereret.

Når man på indre rejser taler om egodød, så er der handler det om, at man midlertidigt (eller mere permanent) giver slip på sit ego og transcenderer det. Og det opleves virkelig som at dø! (Nej, man dør ikke fysisk, men det opleves som om, man gør).

Egodød kan være særdeles skræmmende – det kan give eksistentiel frygt – indtil man faktisk giver slip og tillader sig selv ‘at dø’. Så er der et øjebliks forvirring, og derefter opleves det som totalt befriende og helt vidunderligt – for sådan er den ego-frie bevidsthedstilstand

Når man transcenderer egoet, så bliver ens bevidsthed kraftigt udvidet og fungerer på et højere plan. Man oplever i praksis hvad ‘højere bevidsthed’ vil sige, og man får i den grad sat sin lille, daglige (egoprægede) identitet i perspektiv.

Hvis man er villig til at opleve egodød, altså oplevelsesmæssigt ‘gå i døden’ (igen: uden at dø fysisk), så kan man komme langt, hurtigt … og tilsvarende, hvis man ikke er villig til at opleve at dø, så kan man normalt ikke komme så langt, så hurtigt.

Søren kendte en shaman, som havde en meget speciel, men begejstret måde at omtale egodød på:

“Jeg elsker, når jeg dør!”
~ “Jan” ~ (døde i 2000-tallet), en nordisk shaman, som brugte entheogener (psykedelika) i sit arbejde med egen og andres bevidsthed, og som her talte om egodød, hvilket han anså for meget vigtigt for spirituel udvikling.

‘Langsom egodød’ – højere bevidsthed lidt ad gangen

Det er vigtigt at sige, at det ikke er nødvendigt at opleve intens egodød for at transcendere egoet. Det er en meget hurtig og effektiv måde at gøre det på, men ikke den eneste.

Man kan også gradvist transcendere egoet via overordnet valg, viljestyrke og vedholdende selv-arbejde. Simpelthen ved at arbejde målrettet med at afvikle sine bevidsthedsprogrammeringer og evt. tage på mere blide indre rejser, hvor man oplever helende værenstilstande samt eventuelt bruger diverse andre metoder og teknikker som hjælper en med at udvide bevidstheden og forstå sig selv og livet (tre af de ældste og mest velkendte er meditation, yoga og mindfulness, men der er mange, mange andre).

Hvordan får vi adgang til en udvidet bevidsthed?

Der er rigtig, rigtig mange måder og tilgange til, hvordan man kan hele, løfte og udvide sin bevidsthed. Udover at der findes forskellige metoder, hvor nogle er mere kraftige end andre, handler det også om, hvem man er, og hvad der passer bedst til netop ens personlighed alt afhængig af, om man er mental, kropslig, følelsesorienteret m.m.

Nogle har succes med meditation, andre med yoga. Nogle med ekstremsport, andre med intens (eventuelt tantrisk) sex eller gåture i storslået natur og fantastiske solnedgange.

Derudover findes der også diverse specifikke værktøjer og metoder, som forskellige mennesker har opfundet med det formål at skabe indre heling og udforske udvidet bevidsthed.

Nogle af disse er f.eks.: Fantasirejser og diverse andre blide metoder til indre rejser (f.eks. DEVA-metode af Rick Phillips og Rachel Kaufman, Bruce Moens metode til indre rejser samt evt. Hemi-Sync lyd CD’er fra Monroe Institute, The Work af Byron Katie, The Journey af Brandon Bays, Voice Dialogue (a.k.a. det indre parlament) af Hal og Sidra Stone samt vores (Birgitte og Sørens) egne ‘Lån mig det hele’, og ‘Giv Slip Metoden’. I den lidt kraftigere ende af metoder er f.eks. Stanislav Grofs holotropiske åndedrætsterapi.

Ud over dette er der naturligvis en meget kraftfuld og direkte vej via psykedelika f.eks. psilocybin fra særlige svampe eller den sydamerikanske drik ayahuasca.

Hvad sker der i vores hjerne, når vi udvider bevidstheden?

Når mennesker befinder sig i den transpersonlige dimension, synkroniseres hjernebølgerne, 
og hjernen bliver mere afbalanceret. Billede af kvinde, som mediterer med hjernebølger og lotusblomst i baggrunden. Delvist AI-genereret.

Når vi udvider vores bevidsthed sker der noget meget interessant i vores hjerne. Rent hjernemæssigt har videnskaben fundet ud af, at når mennesker befinder sig i den transpersonlige dimension, så bliver hjernen afbalanceret, rent hjernebølgemæssigt. Vores hjerne kommer ganske enkelt til at fungere bedre i sin helhed, da hjernebølgerne synkroniseres og kører mere harmonisk i forhold til hinanden. Det kan man ganske enkelt se på målinger.

Derudover, rent hjernebølge-typemæssigt, sker der også det, at vi forlader vores daglige, fokuserede og analytiske bevidsthedstilstand, som er kendetegnet ved hurtige beta-hjernebølger, der kan være mere eller mindre hurtige alt efter, hvor stressede vi er.

Når vi bevæger os over i en mere ikke-fokuseret og ‘bredere’ værenstilstand skifter hjernebølgerne til lidt langsomme svingninger, det, som hedder alfa. Nogle kalder denne tilstand for let meditativ, andre kalder den bare for “ren, klar og rolig”. Alfatilstanden har man fundet ud af, er en meget sund tilstand for vores hjerne at være i, og jo mere vi i vores dagligdag kan skifte over i den, desto mere i balance vil vi opleve at være.

Men det slutter ikke nødvendigvis med alfa. Der er også endnu lidt langsommere hjernebølger af typen theta (som er den tilstand vi voksne kommer i, lige før vi falder i søvn (og som børn indtil en vis alder faktisk lever i meget af tiden). En tilstand, hvor man er midt i mellem vågen og søvn. Nogle oplever her f.eks. at kunne se med lukkede øjne, få spirituelle indsigter, få ud-af-kroppen-oplevelser, m.m.

Faktisk kan man også få spirituelle oplevelser via delta-tilstanden, som er endnu en form for hjernebølger, hvor svingningerne er endnu langsommere – normalt er det den tilstand vores hjerne er i, når vi er i dyb søvn.

Sidst men ikke mindst er der gammahjernebølger. Gamma ligner rent målingsmæssigt beta, det er med hurtige svingninger, men er det ikke.

Gamma er noget helt særligt i denne forbindelse, fordi det er forbundet med store spirituelle oplevelser som f.eks. at opleve at være alt, være hele universet, alting. Denne oplevelse er dybt helende og mange har skabt spontan healing af alvorlige sygdomme via gammabølger.

Vi kender personligt en, som trænede sig op til at kunne lave gammahjernebølger via en biofeedback-maskine, og dermed kurerede sin invaliderende migræne, som han havde haft i over 40 år og prøvet stort set ALT for at komme af med. At lære at sætte sin hjerne i gamma-tilstand var det, som gjorde hele forskellen for ham.

Derudover skabes der i gamma-tilstand nye synaptiske forbindelser mellem neuroner, som omstrukturer hjernen, hvilket bevirker, at vores hjerne rent fysisk også ændrer sig. Så de nye oplevelser, tanker, følelser, man skaber i denne bevidsthedstilstand bliver så at sige mejslet ind i hjerne på effektiv vis. Det er, rent fysiologisk, også årsagen til, at folk føler sig som nye mennesker efter en stor indre oplevelse.

Du kan f.eks. læse mere om spiritualitet og hjernebølgetilstande i Tal Dotan Ben-Soussanis (direktør for Forskningsinstituttet for Neurovidenskab, Uddannelse og Didaktik (RINED) – Paoletti Foundation) artikel “Spirituality is a brain state we can all reach, religious or not” (Spiritualitet er en hjernetilstand, som vi alle kan opnå, uanset om vi er religiøse eller ej) her.

Andre, men lignende tilgange til det at opnå en højere bevidsthed kan du f.eks. læse om i artiklen Resetting Your Mind for Higher Consciousness af Deepak Chopra, artiklen How to Achieve a Higher Level of Consciousness and Go Beyond the Mind af Tim Denning eller denne artikel From “Mind” to “Supermind”: A Statement of Aurobindonian Approach af Kamaladevi R. Kunkolienker.

Opsummering: Hvad får vi ud af at udvide vores bevidsthed?
– Spirituel udvikling fører til en permanent omstrukturering (forbedring) af din bevidsthed

Hvorfor er det så attraktivt?

Der er mange, mange fordele ved at fokusere på spirituel udvikling og udvide vores bevidsthed, og indtil nu har vi kun beskrevet nogle af dem (vi er f.eks. ikke nået til spirituel oplysning endnu).

For nu at summere op:

– Det er et ofte overset faktum, at spirituel udvikling og det at opleve de positive værenstilstande som f.eks. kærlighed, glæde, frihed, større eksistentiel helhed, mening, visdom, indre ro og autenticitet er en viljesakt, et valg. Men det er ikke et valg om at handle, snarere tværtimod. Det valg opleves ofte som en “overgivelse”, det vil sige som at give slip på kontrollen styringen og lade alt være som det er.

– I det transpersonlige domæne kan vi ikke alene opleve positive værenstilstande, vi kan også finde finde viden og visdom (og eventuelt en form for spirituel oplysning).

– Jo mere, vi besøger og oplever det transpersonlige, desto mere vil vi opleve, at vi tager de positive værenstilstande derfra med i vores dagligdag. Vi bliver så at sige i en grad ændret (på en meget positiv måde) af højere bevidsthed, selv når vi ikke mediterer eller er på indre rejse.

Dér, hvor man virkelig kan tale om spirituel udvikling er, når vi integrerer vores visdom i dagligdagen. Når vi gør det, så får vi en bedre livsoplevelse (vores ‘indre’ liv med værenstilstande) og et bedre liv i praksis (vores ‘ydre’ liv med familie, parforhold, arbejde, osv.).

Optimal spirituel udvikling fokuserer på 
integration af vores visdom i dagligdagen. Billede af regnbue på en mark.

– Man får lyst til at gøre noget godt for andre og i verden på en måde, som er autentisk for en selv.

Hvad er spirituel oplysning?

For en masse mennesker, som interesserer sig for spirituel udvikling, er fænomenet spirituel oplysning det store mål eller ‘den hellige gral’.

Men: Der er ikke enighed om, hvad spirituel oplysning / åndelig oplysning vil sige.

Nogle mennesker kalder sig spirituelt oplyste (pas på med dem!). Nogle mennesker kalder bestemt ikke sig selv spirituelt oplyste, men bliver alligevel kaldt spirituelt oplyste af andre mennesker. Og atter andre mennesker lever helt diskret et liv, hvor deres opførsel antyder, at de meget vel kan være spirituelt oplyste.

Traditionelt har spirituel oplysning ofte været opstillet som en enten-eller ting: “Enten er du fuldt spirituel oplyst, eller også er du slet ikke oplyst”. I den optik er spirituel oplysning typisk noget, som kun ganske, ganske få mennesker opnår – som vi også har hørt adskillige mennesker sige.

(Bemærk ordet “opnår” – det vender vi tilbage til om et øjeblik).

Uanset, at der ikke er enighed om præcis, hvad spirituel oplysning er, så har mange af os en vis fornemmelse af det: Det er noget med at have sat sig ud over sit ego, og alt hvad dertil hører samt at have det (rigtig) godt, hvilket ofte fører til en kærlig, rolig, gavmild adfærd.

Her og nu har vi ikke tænkt os at prøve at definere, hvad det vil sige at være spirituelt oplyst, men vi vil gerne dele nogle tanker om det …

Spirituel oplysning er ikke ‘enten-eller’, men et spørgsmål om grad

Spirituel oplysning er ikke 'enten-
eller', men et spørgsmål om grad! Billede af fraktaler som spiral.

Vi har naturligvis vores egne tanker om spirituel oplysning. Først vil vi lige slå fast, at vi ikke selv vil kalde os spirituelt oplyste, selv om vi – på lidt forskellige måder – har haft (enheds)oplevelser, som gør, at vi har en vis ide om, hvad det er (for os, altså).

Vi ser ikke spirituel oplysning som nødvendigvis “enten-eller”, men mener, at det lige så godt kan være noget, som man gradvist kan nærme sig, hvis man vil.

Det betyder, at man kan se “spirituelt oplyst” som noget, vi alle sammen er – i større eller mindre grad. Altså igen, det er ikke enten-eller, men et spørgsmål om grad. Derfor kan man se spirituel oplysning som et slags skala – eller et kontinuum, man oplever og lever på.

I den ene ende af kontinuummet har man et liv, hvor man er fuldstændig domineret af egoet. Egoet i sig selv er kun et program, der kører i bevidstheden, og man har også masser af andre begrænsende bevidsthedsprogrammering, og derfor ser og oplever man virkeligheden med masser af begrænsende filtre.

Eller sagt på en anden måde: Man oplever kun en ganske lille del af virkeligheden. I et sådant liv oplever man sig som adskilt fra alt og alle, og den gennemgående livsoplevelse er generelt kendetegnet ved forskellige grader af frygt, ensomhed og ubehag.

I den anden ende af kontinuummet har egoet fundet sin rette plads som ‘tjener’. Man har valgt at afvikle sine begrænsende bevidsthedsprogrammeringer, og dette giver plads til at opleve virkeligheden, som det den er – uden forudfattede meninger og holdninger.

(Vi kan godt lide at kalde denne filterløse virkelighed for “det-som-er” – mere om det lige om lidt). Livsoplevelsen er kendetegnet af en dyb ro og helhedsfølelse med sig selv, verden og livet.

Ved at bevidstgøre sig og afprogrammere (give slip på eller på anden vis befri sig fra) uhensigtsmæssige overbevisninger flytter man sig automatisk på kontinuummet: i retning af spirituel oplysning. Men måske gør man kun det på visse områder af livet, mens der er andre, hvor man stædigt holder fast i de gamle begrænsninger.

Derfor vil nogle mennesker være mere ‘spirituelt oplyste’ på nogle områder end på andre, og selv temmelig oplyste spirituelle guruer kan have områder, hvor det halter gevaldigt, og deres ego dominerer.

Så ikke alene er spirituel oplysning en gradbøjning, det er også noget, man kan være mere eller mindre af på forskellige områder.

Vi forestiller os ikke, at den ene grad eller type af spirituel oplysning er “bedre” end den anden, de er bare forskellige, og hvad der passer godt til et menneske, passer måske mindre godt til et andet.

På samme måde er det med spirituelle lærere eller guruer: Man kan have stor glæde af en lærer eller guru på et bestemt område eller tidspunkt i ens liv, og senere vil man have meget mere glæde af en anden – eller af slet ikke at have en guru eller lærer, men finde helt sin egen vej.

Spirituel oplysning handler om at opleve og leve ud fra ‘det-som-er’

Spirituel oplysning handler om at opleve og leve ud fra 'det-som-er'! Billede af rød hjerteformet blomst.

Vi anser fænomenet “det-som-er” for meget vigtigt. Her er hvordan vi ser det:

‘Det-som-er’ = virkeligheden, som den faktisk er, og ikke som vi forestiller os, at den er. Det vil sige: det-som-er = os selv, livet, universet og alting som det er, uden filter.

Det-som-er kan også kaldes:

– absolut og upersonlig virkelighed og sandhed
– absolut bevidsthed
– absolut helhed

Vi (Birgitte og Søren) har begge, på hver vores måde, oplevet det-som-er. Vi har begge adgang til det-som-er når som helst, men igen: på lidt forskellige måder. Vi bruger det i vores arbejde som bevidsthedsguider (ja, faktisk er det vores allervigtigste redskab), hvor vi fungerer som brobyggere mellem det-som-er og så menneskers dagligdag. Derfor tør vi godt udtale os om det:

Der er ikke noget mystisk ved det-som-er. Seriøst, det er … overvældende, ja, og revolutionerende i forhold til den måde vi mennesker normalt tænker, forstår og oplever alting på, men der er SLET IKKE noget mystisk ved det-som-er, og det er ikke noget vi skal jagte eller finde.

Det er bare virkeligheden og sandheden som ER DER HELE TIDEN, neden under alle vores mange overbevisninger, meninger, vaner og andet bevidstheds-gods, som vi går rundt og tildeler en betydning, som det slet ikke har.

Men hvad så med det, vi i dagligdagen og i kulturen forstår som virkelighed og sandhed? Konsensus-virkeligheden, for eksempel? Eller de ting, vi tror på, og som vi oplever? Er de ting ikke virkelighed? Er de ikke sandhed?

Svaret er: Kun på en måde … de ting er kun relativt virkelige og sande, ikke absolut virkelige eller sande.

Hvilket vil sige:
Vi kan tro på, at de er virkelige og sande, og så kan vi opleve dem som virkelige og sande, men det gør dem ikke absolut virkelige og sande, det gør dem kun relativt virkelige og sande – for os selv og eventuelt andre, som deler vores tro.

Jo mere vi mennesker kan opleve og leve ud fra ‘det-som-er’, desto bedre et liv får vi, og desto mere nyttige er vi for andre, verden og livet.

Vi mennesker starter som spirituelt oplyste, men glemmer det igen

Babyer er helt eminente til at opleve og leve ud fra 'det-som-er! Billede af babyansigt, som kigger ind i kameraet.

Efter alt at dømme er vi alle sammen spirituelt oplyste allerede fra fødslen, langt de fleste af os har bare glemt det igen; vi har glemt vores sande natur som bevidsthed, der er et med alt, ja, som ER alt.

Antageligvis sker dette (‘glemsomheden’) ofte på grund af diverse påvirkninger så som traumer og kulturel socialisering samt vores valg af ego-type.

(Vedrørende ego-typer, se f.eks. Enneagrammet, som er et avanceret system, der beskriver ni typer af ego. Den bedste bog om Enneagrammet er denne, som fås på dansk på biblioteket her. Der er også en dansk forening ved navn Enneagramforeningen).

Eller sagt på en anden måde: Neden under diverse forsvarsmekanismer, coping-mekanismer, traumer, skyggesider, ego, overbevisninger, normer, traditioner, vaner og anden bevidsthedsprogrammering har vi sandsynligvis alle den samme ubegrænsede bevidsthed, der kan siges at være vores grundlæggende natur. Det er denne store og “høje” bevidsthed, som spirituelt oplyste mennesker identificerer sig med samt lever igennem.

Hvilket så igen peger på, at spirituel oplysning synes at kræve, at man sætter sig ud over (transcenderer) sit ego og alt hvad dertil hører.

Men samtidig er det nok også vigtigt for at skabe helhed og fortsætte med at være funktionsdygtig i verden, at man tager sit ego til sig (integrerer det) som en del af den helhed, man er.

Blot er egoet altså efter spirituel oplysning en meget lille del af den helhed, man er, og ikke længere noget, man identificerer sig med.

Hvilke mennesker er et sted i nærheden af ‘spirituelt oplyst’ på bevidstheds-kontinuummet?

Kan man pege på mennesker, som er spirituelt oplyste?

Selvfølgelig, om end der (selvfølgelig) ofte er lige så megen diskussion om, hvorvidt de er oplyste eller ej, som der er diskussion om, hvad spirituel oplysning er.

Blandt tidligere tiders oplyste mennesker regnes Siddharta Gautama, bedre kendt som Buddha (som levede cirka 500 år før vor tidsregning) som en af de fremmeste. (Og siden har der været et antal andre mennesker, der også er blevet kaldt for “buddha”). Et andet yderst kendt eksempel er formentlig Jesus af Nazaret.

Lidt nærmere vor tid finder vi blandt andre Johannes Eckhart von Hochheim (ca. 1260-1328), bedre kendt som Mester Eckhart, og meget nærmere vor tid er der f.eks.
Ramana Maharshi (1879-1950), Jiddu_Krishnamurti (1895-1986) og Lester Levenson (1909-1994), som også er kendt for sin teknik “The Sedona Method” .

Blandt nulevende kan rigtig mange blive enige om at Eckhart Tolle hører til blandt verdens spirituelt oplyste personer, ligesom der heller ikke er så megen tvivl om
Byron Katie, mens andre lærere af og til afføder mere diskussion, men efter alt at dømme lever i en eller anden tilstand af spirituel oplysning. Det gælder lærere som f.eks. amerikanske Adyashanti, amerikanske Gangaji, jamaicanske Mooji, australske Isira, australske Leonard Jacobson, franske Francis Lucille, engelske Richard Sylvester, tyske Karl Renz (hvis websted er værd at besøge, alene fordi det ser ud som om det blev lavet i Internettets ungdom i 1990erne), danske (ja, danske) Nukunu Jørgen Larsen, og ikke mindst de nu afdøde ‘ballademagere’ Adi Da Samraj, født Franklin Albert Jones (1939-2008) og Bhagwan Shree Rajneesh, senere kendt som Osho (1931-1990).

Måske et af de mest interessante tilfælde af spirituel oplysning i vor tid er amerikanske
Suzanne Segal (1955–1997), som spontant blev helt eller delvist spirituelt oplyst ved et busstoppested, men som ikke vidste hvad det var. Blot oplevede hun lige pludselig ikke længere nogen ego-identitet.

Herefter opsøgte hun i flere år diverse (vestlige) psykiatere og psykologer, som enten ikke kunne sige, hvad det var, hun oplevede, eller diagnosticerede hende med forskellige psykiske sygdomme.

Buddhister, derimod, som hun opsøgte senere, lykønskede hende med at have opnået spirituel oplysning!

Og endnu senere oplevede hun pludselig, spontant – og permanent de sidste år at sit liv – ikke bare at være ego-fri, men at være et med alt:

“In the midst of a particularly eventful week, I was driving north to meet some friends when I suddenly became aware that I was driving through myself. For years there had been no self at all, yet here on this road everything was myself, and I was driving through me to arrive where I already was. In essence, I was going nowhere because I was everywhere already. The infinite emptiness I knew myself to be was now apparent as the infinite substance of everything I saw.”
~ Suzanne Segal ~ (1955–1997), som man også kan læse et interview med her. Citatet er fra hendes selvbiografi “Collision With the Infinite: A Life Beyond the Personal Self”.

Måske den allervigtigste ting at huske her er denne:

Spirituelt oplyste personer er også mennesker. De har udfordringer, styrker og svagheder, ganske ligesom alle andre, og de siger og gør både kloge og mindre kloge ting. Vi kan med fordel lytte til dem – men med hjertet / intuitionen, og nøjes med at tage de ting til os, som føles rigtige og sande for netop os, netop nu.

Spirituel udvikling er fantastisk, men kan også være hårdt og ensomt
– En god idé: Opsøg ligesindede

Hvis du er i gang med spirituel opvågning og udvikling og du synes at det er hamrende hårdt, så er du ikke alene. Det KAN virkelig være super hårdt! Og de fleste oplever i al fald perioder, hvor det er. Spirituel opvågning kan opleves som at dø og blive født igen. Nogle gange igen og igen.

Derfor kan det være en rigtig god idé at sørge for at omgås ligesindede i det omfang, man har lyst til at være social. Ligesindede, som også er interesseret i spirituel udvikling, vil højst sandsynligt være til bedre støtte og inspiration end den ‘normale’ omgangskreds, som lever i ‘konsensus-virkeligheden’ og har svært ved at forstå hvad det er, man taler om – men de kan være rigtig fine at være sammen med på deres egne præmisser. Vi har alle sammen brug for at være sammen med andre på vores egne præmisser.

Sidst i vores artikel om personlig udvikling vil du kunne finde en oversigt over steder, hvor du kan søge ligesindet selskab på din rejse.

Rigtig god fornøjelse med din spirituelle udvikling!

Kærlige hilsener
Birgitte Coste og Søren Lauritzen

 

Hvad vil du læse nu?

Målet for personlig udvikling er så enkelt, at det kan synes banalt: Et godt liv. Billede af solsikker mod en blå himmel.
Gå til ‘modersiden’ for udvikling
Personlig udvikling i en nøddeskal!
– Hvad er det, vi vil opnå, og hvordan gør man det?

Gå til oversigts-siden, Artikler om personlig udvikling

Læs denne side på engelsk 🇺🇸

Gå til forsiden

Scroll to Top