Personlig udvikling i en nøddeskal:
– Hvad er det, vi vil opnå, og hvordan gør man det?

Artikelbibliotek om udvikling
Dette er en ‘moder-artikel’. Her er de øvrige artikler:

Spirituel udvikling mod højere bevidsthed og spirituel oplysning – Hvad går det ud på, og hvordan gør man det?

Interesseret i at nå helt ind til kernen om personlig udvikling? Vil du gerne have det gjort enkelt og klart? Så er du kommet til det helt rette sted!

Vores mål her er give dig en præcis forståelse af begrebet samt at skære emnet helt ind til benet, så du går herfra med en konkret forståelse af to ting, overordnet set:

Målet:
– Hvorfor skulle du give dig i kast med personlig udvikling? (Hvad er det, du i virkeligheden søger?)

Midlerne:
– Hvad er det i dig selv, du skal bruge? (Hvordan skal du bruge din bevidsthed?)
– Hvordan kan du gøre? (Hvilke trin er der i processen?)
– Hvor kan du finde inspiration og ligesindede?

Vi (Birgitte og Søren) er ekstremt tværfaglige og ser tingene fra oven. Vi gør dem simple og nemme at forstå ved at hive det vigtigste ud, fremhæve det og sætte det i sammenhæng. Vi elsker den proces, og denne artikel er resultatet.

Der står rigtig mange spændende og vigtige ting i denne artikel, så den er lang. Derfor har vi gjort det lidt nemmere at finde rundt ved at lave nedenstående oversigt. Hvis der er et emne, som det allerede nu kribler i dig for at komme til at læse om, kan du blot klikke på linket, og så hopper du direkte ned til det emne. Hvis du vil have det hele med, kan du blot læse videre.

Hvad er personlig udvikling? – Forbedring af sig selv og sit liv
Målet for personlig udvikling er et godt liv!
Hvordan får man et godt liv (midlerne)? Mere bevidsthed og mere vilje
Jo større og mere bevidsthed du giver dig selv, desto mere dig selv bliver du
Din vilje er din isbryder! Du kommer ingen vegne uden den!
Vores anbefaling til trin i en personlig udviklingsproces
Bevidsthedsudvidelse: Flere end 25 måder at gøre det på!
Mød ligesindede, som også er i gang med personlig udvikling
Birgittes og Sørens tilgang til personlig udvikling

Inden vi giver os i kast med de meget spændende områder: målet og midlerne for personlig udvikling, vil vi først lige afklare hvad “personlig udvikling” egentlig er.

For hvordan skal personlig udvikling forstås? Hvad handler det egentlig om?

Hvad er personlig udvikling?
– Forbedring af sig selv og sit liv

En definition af personlig udvikling: Det handler om at forbedre sig selv og sit liv. Billede af lyserøde blomster, der bliver vandet med en vandekande.

Som nævnt er personlig udvikling et meget stort område, som man kan gå til på så mange forskellige måder, at man kan blive helt forpustet. Men kernen er selvfølgelig, at det handler om udvikling. At udvikle sig.

At udvikle sig medfører forandring eller ændring – vel at mærke af positiv karakter i form af forbedring.

Kort sagt:

Personlig udvikling handler om at forbedre sig selv og sit liv.

Okay, hvad betyder det? Lad os lige gøre det lidt mere klart, hvad det “at forbedre sig selv og sit liv” egentlig vil sige.

For det første er det vigtigt at huske på, at når man bruger et ord som “forbedre”, så er det ikke fordi der er noget galt med en selv eller ens liv som det er. Det betyder bare, at alt kan blive endnu bedre, end det allerede er.

En formel definition af “personlig udvikling” og en forståelse af, hvad det mere specifikt er, som kan ‘forbedres’, kan man finde på Wikipedia.

En definition af “personlig udvikling” fra den danske Wikipedia
– “Udvikling eller forbedring af personens færdigheder eller eget selv”

Wikipedias definition af “personlig udvikling” ser således ud:

“Personlig udvikling er en bred betegnelse for en forandringsproces, der leder til en udvikling eller forbedring af personens færdigheder eller eget selv. Aspekter ved personlig udvikling kan f.eks. være øget selvindsigt, opbygning og fornyelse af identitet, udvikling af styrker og talenter, identifikation og udvikling af potentialer, forbedring af livskvalitet, realisering af drømme og indfrielse af aspirationer m.v. Personlig udvikling kan være knyttet til selvrealisering, etik og moralsk karakter eller pædagogik og dannelse. […] Begrebet personlig udvikling har vundet alment indpas i sproget og bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. i forbindelse med coaching, selvhjælps-litteratur, psykoterapi, kurser, osv.”
~ Wikipedia.org (Danmark) ~

Som det kan ses, lægger Wikipedia vægt på forbedring af ens færdigheder eller en selv. Heldigvis kommer ordene “forbedring af livskvalitet” med lidt efter, og det hjælper meget på sagen, fordi vi får et menneskes liv – og indirekte et menneskes oplevelse – med ind i begrebet personlig udvikling.

Vi ser bredt på det, men vi er ikke bange for at pege på, at vi synes, noget er vigtigere end andet. Vi synes, at ting som færdigheder (f.eks. at lære et nyt sprog, en ny sport, en ny teknik eller en ny kunstform) er godt, det kan endda være sjovt, og vi synes at “etik og moralsk karakter eller pædagogik og dannelse” kan være interessante nok, MEN at de ting i sidste ende er mindre vigtige.

Disse ting oplever vi er midler på vej mod målet med personlig udvikling, men de er ikke målet i sig selv.

Næh, vi oplever, at hvis mennesker ønsker personlig udvikling, så er det ofte, fordi de vil skabe sig et bedre liv. Ja, faktisk er et godt liv DEN ting, folk allerhelst vil have.

Målet for personlig udvikling er et godt liv!

Målet for personlig udvikling er så enkelt, at det kan synes banalt: Et godt liv. Billede af solsikker mod en blå himmel.

Er det f.eks. ikke netop fordi vi vil have et godt liv, at vi dyrker personlig udvikling, herunder f.eks. lærer en ny færdighed eller arbejder på vores etik, moral og dannelse? Når vi vil realisere os selv eller vores drømme, er det så ikke præcis fordi, vi vil have et godt liv?

Det mener vi, at det er.

Dog er det også vores erfaring, at mange enten ikke er opmærksomme på, eller ikke ønsker at erkende dette enkle mål (et godt liv) – måske synes de det lyder for simpelt, banalt eller endda egoistisk.

Men i sidste ende – uanset hvad det er, folk giver sig kast med for en slags udvikling, så gør de det jo, fordi de får en oplevelse ud af det, som de mener er bedre, end hvis de ikke havde gjort det, dvs. som forbedrer deres liv.

F.eks. kan man sige, at kærlighed, familie og ‘det at gøre verden bedre’ er nogle af de vigtigste ting i livet, men disse ting får jo primært fokus, fordi vi ubevidst ved, at det at dyrke og styrke dem giver os et godt liv.

Plus, hvis vi selv har lavet os et godt liv, ja, så får vi overskud til også at hjælpe andre med at gøre det samme. Hvilket må siges at være at gøre verden bedre.

Så efter vores mening er personlig udvikling, spirituel udvikling, selvudvikling (eller hvad man nu vil kalde det) interessant, fordi det på ret målrettet vis og på nærved alle tænkelige måder kan give os et bedre liv. Et MEGET bedre liv faktisk.

Opskriften på et godt liv er helt enkel:

– Personlig udvikling handler om at gå efter en god livsoplevelse og et godt liv i praksis

Overskriften er faktisk guld værd, for den fortæller nøjagtigt, hvad det allervigtigste er. Lad os kigge lidt nærmere på, hvad der ligger i en god livsoplevelse og et godt liv i praksis.

Den vedvarende, gode livsoplevelse er i virkeligheden det, som vi alle søger

Den vedvarende, gode livsoplevelse er den motivation (bevidst eller ubevidst), som ligger bag alle vores handlinger og valg. Det er en påstand, ja, men vi tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at det er sådan, det er.

Det, vi alle søger, er den vedvarende gode livsoplevelse med positive værenstilstande. Billede af luftballoner i solnedgang. Delvist genereret med AI.

Når du har en vedvarende, god livsoplevelse, så du er tilfreds, og meget af tiden opleves hele dit liv som behageligt, præget af positive værenstilstande som glæde, indre ro, kærlighed, “empowerment”, balance, mening, frihed og helhed.

Denne gode livsoplevelse kan du skabe bl.a. ved, at du i din personlige udviklingsproces vælger at arbejde med disse punkter:

– At du er autentisk dig selv
– At du gør dit bedste for at fungere så optimalt, som du kan (og dit bedste i det hele taget)
– At du opfylder dine egne behov
– At realiserer dit potentiale med styrker og svagheder på en afbalanceret måde
– At prioritere dit helbred, så du er hel, sund, rask og i balance – både fysisk, psykisk, emotionelt, energimæssigt og spirituelt.

Det gode liv i praksis er vigtigt, men kommer i anden række

De fleste af os har indlært det i omvendt rækkefølge, men her er, hvordan det faktisk fungerer: Først vælger du, at du vil have en god livsoplevelse (især: en god, positiv værenstilstand indeni), og dernæst vælger du dit praktiske udtryk for den.

Det praktiske kan f.eks. være via familie, parforhold, andre relationer, sex, kommunikation, uddannelse, arbejde, økonomi, fritid, kreativt udtryk, bolig, transportmidler, kommunikationsmidler, andre materielle ting, osv.

Det er vigtigt, at det indre (din værenstilstand) kommer før det ydre (det praktiske), og faktisk er det styrende!

Desværre har vi jo lært det modsatte:

Vi har lært den misforståelse, at det er de ydre ting, som skal give os en indre tilstand, så hvis vi ikke er tilfredse med vores indre tilstand, så prøver vi om eksempelvis en ny bil, bolig, kæreste eller et nyt job kan hjælpe på det.

Og det kan det måske – i et kort glimt. Men så er vi tilbage, hvor vi startede. Af denne årsag:

Alt det ydre er kun en afspejling af vores indre, vores værenstilstand. Vores ydre liv er og bliver bestemt af vores indre liv – vores bevidsthed. Hvor meget bevidsthed vi har, og hvordan vi bruger den, styrer stort set alt i vores ydre, praktiske liv. Så det er på det indre plan, det sner. Det er livsoplevelsen, vi i første omgang skal have fokus på, og ikke det at skifte arbejde eller kæreste.

Altid at gå efter den gode livsoplevelse lyder egoistisk, men er faktisk altruistisk
– Gør du noget godt for dig selv, gør du noget godt for andre

Hvis vi alle gik målrettet og kompromisløst efter det gode liv for os selv, ville verden se helt anderledes ud. Meget bedre!

Ja, vi er godt klar over, at mange stejler over dette udsagn, fordi det kan lyde egoistisk. Og det kan også være meget egoistisk i starten … men efter et stykke tid med ‘egoisme’, så ændrer det sig helt af sig selv til altruisme (det bedste for alle og for verden). Her er hvorfor:

Personlig udvikling er nødt til at være navlebeskuende i starten

Personlig udvikling er nødt til at være navlebeskuende i starten. Billede af navle med lille blomst.

Nogle mennesker, som går i gang med personlig udvikling, opfører sig faktisk temmelig egoistisk. Men det er en god ting, en nødvendig ting!

Dels ER der jo tale om personlig udvikling eller selvudvikling, så det ligger i navnet. Dels ER den første del af et voksent menneskes videre udvikling som regel ret så selv-fikseret og “navle-beskuende” – af ren nødvendighed.

Processen, som fører til personlig udvikling, SKAL være indad-skuende, fordi den handler om bevidsthed, og nogle af de helt store spørgsmål, man kæmper med, er “Hvem er jeg?”, “Hvad er meningen?” samt “Hvordan vil jeg leve?” … MEN vores familie, samfundet og kulturen har givet os nogle svar, som rigtig mange mennesker oplever er utilstrækkelige … nogle gange næsten løgnagtige.

Og helt ærligt: Hvem af os har lyst til at lade os selv og vores liv definere af andre? Vi vil alle sammen gerne bestemme selv og finde vores egne svar, som passer til netop os.

Det gør personlig udvikling til et meget individ-fokuseret projekt, og når personen som søger udvikling er dig, så synes vi følgende:

Du kan med stor fordel give dig selv LOV til at være “egoistisk” og “navle-beskuende” i den tid, det tager dig at blive klogere på dig selv og livet.

Når du så har “fanget pointen” og er begyndt at gå direkte efter den gode livsoplevelse, så vil du opdage, at den i høj grad består af det at hjælpe andre og verden (du bliver mere altruistisk). Det er simpelt hen sådan, det er for os mennesker – vi er sociale, og vi trives, når vi er der for hinanden, hjælper hinanden og samarbejder om at skabe positive ting, som gør alting bedre for os alle (og for vores omgivelser, f.eks. miljøet).

Personlig udvikling går typisk fra egoisme til altruisme. Billede af hænder, der rækker ud efter hinanden.

Det er en måde at forklare effekten af personlig udvikling på. En anden, men lige så rigtig vinkel er denne, som bare er set i et lidt større perspektiv, og som kan beskrives i fem korte punkter:

1. Den gode livsoplevelse er den, som rummer masser af de positive værenstilstande som helhed, balance, indre ro, kærlighed, glæde, “empowerment”, frihed og mening.

2. Disse tilstande oplever vi, når vi har afklaret og udvidet vores bevidsthed, så den er blevet mere hel og i balance samt ikke mindst: større eller “højere”.

3. Så når vi – helt egoistisk – går direkte efter at give os selv højere eller større bevidsthed, fordi vi gerne vil opleve de positive værenstilstande (glæde, kærlighed, frihed, helhed, osv.) og have en god livsoplevelse, ja, så bliver vores valg og handlinger selvfølgelig baseret på vores nu større og højere bevidsthed.

4. Når valg og handlinger bliver foretaget ud fra højere bevidsthed, så optræder det som vi, Birgitte og Søren, kalder ‘universel hensigtsmæssighed’: Valg og handlinger foretaget ud fra højere bevidsthed giver altid det bedste resultat for alle involverede, både os selv, andre og verden. Vi bliver behageligere at være sammen med for vores familie, kæreste, venner og kolleger. Og vi dropper den egoistiske tro, tankegang og adfærd, som er med til at ødelægge miljøet og verden.

5. Således bliver egoisme til altruisme.

Hvordan får man et godt liv (midlerne)?
Mere bevidsthed og mere vilje er vejen frem

Godt. Hvis personlig udvikling handler om at forbedre og sig selv og sit liv via en god livsoplevelse og et godt liv i praksis, hvordan gør man så? Og hvor starter man?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvad det er, der skal til for at nå i mål med det gode liv. Svaret er egentlig ganske enkelt:

For at forbedre dig selv og dit liv, handler det blot om, at du kan:

a) forstå og håndtere dig selv (og dermed automatisk også andre mennesker)
samt
b) forstå og håndtere livet

Okay, så langt så godt.

Hvad er så de vigtigste overordnede værktøjer i personlig udvikling?

Det bedste middel til at forstå og håndtere dig selv og livet er:

Mere bevidsthed og mere vilje. Jo mere du har af begge, desto nemmere er det.

Det vil sige:

Personlig udvikling fungerer ved, at du giver dig selv MERE bevidsthed og MERE vilje.

Når du giver dig selv mere bevidsthed og vilje, så sker der noget meget interessant og godt, fordi du helt automatisk får løftet dit værens- og energiniveau. Det betyder, at du helt naturligt vil opleve flere af de positive værenstilstande uden brug af eksterne stimuli som aktiviteter, sansepåvirkninger (f.eks. musik, mad eller sex), materielle ting og mennesker.

Du vil opleve positive værenstilstande, ganske enkelt fordi, du nu befinder dig i, har identificeret dig med samt oplever en større og mere udvidet del af din bevidsthed.

Når vi er højere bevidsthed, opnår vi gode værenstilstande, ikke mindst en oplevelse af dyb, urokkelig ro. En grounding, hvor vi oplever at være mere ‘os selv’, mere autentiske – samtidig med, at vi oplever at have et større overblik og større klarhed. Alting bliver nemmere, og vi selv træffer bedre valg og bliver mere effektive.

Dette er jo selvsagt et meget attraktivt sted at være. Så lad os se lidt nærmere på først bevidsthed og dernæst vilje (som jo er en del af bevidsthed).

Jo større og mere bevidsthed du giver dig selv, desto mere dig selv bliver du

Hvorfor er det, at vi snakker så meget om bevidsthed og synes, det er så vigtigt?

Svaret er meget enkelt, det er fordi:

Du er bevidsthed.

Bevidsthed er på en og samme tid det mest grundlæggende og mest overordnede i os mennesker. Vores bevidsthed og vilje er også det absolut mest kraftfulde i vores liv – det styrende.

Og det betyder, at ændrer du din bevidsthed, ændrer du også alt andet ved dig selv. Bl.a. din oplevelse af dig selv, verden og livet.

Ja, det er vores påstand, at du med din bevidsthed kan ændre ALT ved din oplevelse. Og det er en påstand, som alle og enhver nemt selv kan tjekke med egen bevidsthed – også du selv.

Du behøver blot sætte dig i en udvidet bevidsthedstilstand f.eks. via meditation eller andre former for indre rejser og undersøge, hvem og hvad du selv er, samt hvad bevidsthed er.

Oplevelsen af en større og mere udvidet bevidsthed er altid mere behagelig end oplevelsen af en lille, begrænset bevidsthed (som typisk er styret af egoet med al dets frygt). Mange oplever den udvidede bevidsthed som om, at nu er de kommet ‘Hjem’ (med stort H).

Andre tegn på at du er i en udvidet bevidsthedstilstand er større klarhed, dybere indsigt samt oplevelsen af de positive værenstilstande (helhed, kærlighed, glæde, indre ro, osv.). De ting vil fortælle dig, at nu er du det helt rigtige sted i din bevidsthed.

Fordi du er bevidsthed, så er effekten af, at du giver dig selv mere bevidsthed meget simpel:

Jo mere bevidsthed, du giver dig selv, desto mere dig selv bliver du. Billede af sammenrullet plante, der er ved at folde sig ud.

Jo mere udvidet bevidsthed, du giver dig selv, desto mere bliver du dig selv. Du bliver mere det, du er. Mere autentisk dig. Du realiserer mere af dig selv, og vil naturligt gå efter at udleve mere af dit potentiale.

Du bliver en større, bedre dig – og mere dig selv.

Og når du (og din bevidsthed) vokser, så bliver du også automatisk:

– mere nærværende (i nuet)
– mere glad
– mere kærlig
– mere rolig
– mere fri
– mere handlekraftig
– mere kompetent (dygtigere) og empowered
– mere accepterende og rummelig
– mere afbalancere og harmonisk
… samt, ikke mindst og helt grundlæggende …
– mere bevidst
og
– mere hel

De ting fører sjovt nok også til mere mening i livet.

De ovenstående ting er værd at fokusere på i din spirituelle og personlige udvikling.

Liv i naturen (som vi jo er en del af) opfører sig i øvrigt altid på den måde: Det vokser og bliver større (op til et vist punkt) samt bedre til at klare sig. Med tiden bliver der “mere plante, mere træ, mere elefant eller blåhval”, og de bliver stadigt bedre til (autentisk) at være det, de er.

Vores pointe her er, at selv om personlig udvikling handler om alt muligt forskelligt, så er grundtemaet altid det at være hel som det, man er (autentisk), samt blive mere, større og stærkere / dygtigere samt i balance. Det er: helhed, autenticitet, styrke, kompetence (“empowerment”), balance og udvidelse.

Få mere bevidsthed ved at luge ud i den
– Personlig udvikling starter typisk med personlig afvikling

Så hvad skal der så til mere konkret for at få mere bevidsthed i sin personlige udvikling?

Få mere bevidsthed ved at luge ud i den. Billede af rød skovl sat ned i noget jord.

Ja, det kan lyde som et paradoks, men faktisk kan du få mere bevidsthed ved at fjerne noget af indholdet i den. Ikke bare kan du meget logisk skabe mere plads ved at rydde ud, men der er faktisk nogle elementer i din bevidsthed, som indsnævrer og begrænser den. Jo flere af de begrænsende elementer du fjerner fra din bevidsthed, desto større og mere udvidet bliver den.

Man kan, med en ikke helt præcis analogi, sammenligne det lidt med effekten af at skifte posen i din støvsuger: På et tidspunkt vil støvsugeren fungere dårligt (kun suge ganske lidt), fordi posen er fyldt med støv og skidt. Fjerner du skidtet ved at skifte posen, så kan støvsugeren suge på fuld kraft igen.

Så derfor er en af de primære måder at få de positive ting på (autenticitet, nærvær, glæde, kærlighed, indre ro, osv.) at fjerne alle de ting, som indsnævrer, fastlåser og forkramper bevidstheden.

Hvilket er årsagen til, at reel personlig udvikling for langt de fleste mennesker faktisk starter med afvikling!

Ting i bevidstheden, som er hensigtsmæssige at afvikle eller forbedre er f.eks.:

– Diverse typer traumer (både fysiske, psykiske, emotionelle, energetiske og spirituelle)
Bevidsthedsprogrammering(f.eks. overbevisninger (tro), mentale konstruktioner, hierarkisk tænkning, dualistisk tænkning, forventninger, kultur, normer, ego, mv.)
– Skyggesider (dele af os selv, vi ikke vil være ved)
– Vores bevidstheds-“styresystem” (vores relative bevidstheds form, som styrer den)
– “Opmærksomhedstyve”af forskellig art (f.eks. sociale medier, frygtbaserede nyheder m.v.)
– Diverse stressorer som f.eks. problemer, “information overload”, generel travlhed og stress
– Ubalancer (i krop, sind, ånd, følelser, energier, osv.)

Afvikling af begrænsende elementer i bevidstheden er en vigtig del af personlig udvikling. Billede af ansigtet på en dame i kubistisk picasso-stil. Delvist AI-genereret.

Hvorfor kan vi med fordel give slip på og afvikle de ting i vores personlige udvikling?

Fordi de trækker vores bevidsthedstilstand ned på et niveau, hvor det er ubehageligt at være. Bevidstheden bliver bliver begrænset og præget af tanker og følelser, som er ubehagelige, og som stille og roligt nedbryder os psykisk, emotionelt, energetisk og fysisk.

Et eksempel: Af en eller anden grund er der mange af os, som har følgende grund-overbevisning: “Jeg er ikke god nok”. Det er virkelig yderst almindeligt at tro sådan, men det er også (selv)destruktivt og på alle måder en dårlig ide: det er begrænsende, selv-nedgørende og ødelæggende. Med andre ord: At tro sådan er dårlig brug af bevidsthed, og det nedbryder os.

Okay, hvad så når vi har fjernet uhensigtsmæssige elementer, skal der så ikke fyldes noget nyt på?

Næsten ikke, men …

Afprogrammering skaber indsigt og empowerment
– Når du fjerner begrænsende elementer fra bevidstheden, bliver mere plads til udvidende elementer

Nu har vi talt om, hvad du med fordel kan slette fra bevidstheden. Så er spørgsmålet så, hvad kan du med fordel ‘hælde’ i den, så du bliver bedre til at håndtere dig selv og livet? Svaret er: meget lidt, og en god del af det kommer helt af sig selv, i form af indsigter, som du får, når du udvider din bevidsthed.

Når vi i vores personlige udvikling arbejder med at afprogrammere uhensigtsmæssige ting i vores bevidsthed, sker der helt naturligt en bevidstgørelse. Vi bliver opmærksomme på det, som ikke virker, og vi vælger forskellige måder at håndtere det på, så bevidstheden udvides, og vi får det bedre.

Faktisk er det vigtigt, at du ikke tror, du skal ‘hælde’ nye ting i din bevidsthed, for hvis du tror det, så er der en stor risiko for, at dit ego tager over og får dig til at jagte stadig mere viden og spiritualitet. En del mennesker har som tidligere nævnt – helt ubevidst – lavet sig et “spirituelt ego” som er drevet af præcis det at tage nye ting ind i bevidstheden. Og det er da meget sjovt og hyggeligt, men det er også spild af tid, opmærksomhed, energi og penge, for det man får mest af er faktisk bare: mere ego.

Når det er sagt, så er der nogle ganske få ting, du med fordel kan fokusere på at give dig selv mere af, nemlig:

Når du har afprogrammeret uhensigtsmæssige elementer i bevidstheden, kan du med fordel give dig selv mere indsigt og empowerment. Billede af fugle i flugt i et diset landskab.

• Indsigt: I form af selvindsigt, ‘livsindsigt’, forståelse, empati, selvkærlighed, visdom m.v. Dette er ikke det samme som “viden” i traditionel forstand, som er noget, der kommer udefra, nej, det er visdom, som du finder inde i dig selv (i din bevidsthed og i dit hjerte).

“Empowerment”: Vi savner et dansk ord for det, men det betyder bl.a. styrke, vilje og viljestyrke, magt, kompetence / dygtighed, ansvar og handlekraft, som gør, at man kan håndtere ting.

Mens du giver dig selv mere af de disse to elementer, så kan du med stor fordel fokusere på disse to områder:

• Dig selv og dermed automatisk også andre mennesker: Bl.a. med hensyn til identitet, livssyn / paradigme, ego, overbevisninger, tanker, følelser, adfærd/handlinger, oplevelse, sammenhænge, m.v.)

• Livet og diverse sammenhænge: Altså det store billede med de store sammenhænge. Her påvirker dit livssyn og dit paradigme, hvad du kan se og forstå og de ting kan du arbede direkte på at forbedre (hvilket vil sige: udvide og gøre større).

Dit paradigme er en meget grundlæggende ting, der handler om, hvordan du tillader dig at bruge din bevidsthed, f.eks. til at tænke, undersøge og træffe beslutninger.

Vi mennesker er i øjeblikket i gang med at skifte grund-paradigme: Vi går fra det gamle reduktionistiske, fysisk-mekaniske paradigme til et nyt kvantefysisk og bevidsthedsbaseret helhedsparadigme. Den overgang kan du med fordel fremskynde i dig selv. Du kan eventuelt begynde med at læse mere om det (f.eks. denne bog – som kan lånes her – af Duane Elgin – som har fået en Wikipedia-side her).

Kort sagt: Du med fordel give dig selv mere indsigt og empowerment.

Det er store ord og emner, ja, men forhåbentlig gør det tingene lidt mere overskuelige, når du nu ved, at det kun handler om mere bevidsthed, hvilket kan fordeles ud på to ting indsigt og empowerment) – på to områder (dig selv og livet).

Du har nu fået det helt store billede om, hvad personlig udvikling handler om. Du ved, hvad målet med fordel kan være: den gode livsoplevelse og det gode liv i praksis. Du ved også, at det, der skal til, er, at du giver dig selv mere bevidsthed (og vilje) ved at afvikle begrænsende programmer og elementer i din bevidsthed samt fokusere på ganske få emner og områder.

Alt sammen super fint.

MEN. Du kommer ingen steder uden din vilje! Alt står og falder med din vilje …

Din vilje er din isbryder!
Du kommer ingen vegne uden den!

Din vilje er som en isbryder: Du kommer ingen vegne uden den. Sort-hvidt billede af isbryder set oppefra. Delvist AI-genereret.

Sammen med bevidsthed, som vilje jo er en del af, fortjener vilje virkelig sin helt egen særlige plads i denne artikel. Vilje som (intention, retning, kraft, vedholdenhed m.v.) er alfa og omega i forhold til, om der rent faktisk sker noget i din proces med personlig udvikling.

Gennem de mange år, vi har arbejdet med mennesker og spirituel og personlig udvikling, har vi undret os over og prøvet at forstå, hvorfor det er, at nogle mennesker virkelig rykker i forhold til at skabe sig et godt liv, og andre ikke gør.

Det, vi har kunnet konstatere er altafgørende, er ikke graden eller størrelsen af udfordringer, som folk måtte have. Det er heller ikke deres evne til at at få indsigter eller deres evne til at få kontakt med deres højere selv.

Næh, humlen er noget helt andet. Det afgørende er ganske enkelt, hvorvidt de har viljen til forandring og viljestyrken til at holde fast ved deres valg.

Vilje som altafgørende for forandring er overset inden for personlig udvikling

Af en eller anden grund overser mange, mange “eksperter”, lærere og forfattere inden for selvudvikling, personlig udvikling og spirituel udvikling viljens og viljestyrkens betydning.

Det er meget mystisk, for vores vilje er og bliver helt afgørende for alt vigtigt i livet. Hvis du er interesseret i personlig udvikling, så er det noget, der virkelig er værd at huske. Vælg at fokusere på og arbejde med din vilje og viljestyrke.

Hvis vi ikke har viljen, eller hvis vi er ude af træning med at bruge den, så kommer der som nævnt ikke til at ske noget. Vilje er den ting, vi vælger med, og vi er nødt til bevidst at (til)vælge enhver form for personlig udvikling – samt bruge vores viljestyrke til at holde fast i det valg.

Udfordringen er jo, at personlig udvikling er forandring, og vi mennesker er måske nok tiltrukket af de mange dejlige forbedringer, som personlig og spirituel udvikling kan give os, men vi er også bange for forandring.

De fleste af os er “forandrings-resistente” og “forandrings-averse”; to sjove ord, som jo bare betyder, at vi holder os tilbage, fordi “vi ved hvad vi har, men ikke hvad vi får”. Men igen, to forskellige mennesker kan i princippet være nøjagtig lige bange for forandring, men den som virkelig har viljen til forandring og forbedring, vil også være den, som skaber og oplever de ting.

Diskussionen om ‘fri vilje’ er irrelevant

Nogle vil måske argumentere for (som diverse filosoffer og andre gennem tiden har gjort), at vi ikke har fri vilje. Efter vores mening er det en frugtesløs diskussion. Siden vi når som helst kan træffe et hvilket som helst valg, inklusive valg, som er totalt uventede, så må vi have fri vilje.

MEN … og dette er et vigtigt punkt: Vi kan opleve ikke at have så megen fri vilje, hvis vores bevidsthed er fyldt med uhensigtsmæssige elementer og programmer som begrænser og måske også automatiserer vores bevidsthed og vilje. Eksempelvis kan vi tro på, at vi ikke har fri vilje. På denne måde kan vi – uden egentlig at ville det – blot ved at tro på noget begrænsende have begrænset både vores bevidsthed, vores vilje, vores muligheder og hele vores livsoplevelse.

Men det kan vi ændre. Vi skal bare bruge den mængde vilje, vi nu en gang har til rådighed, til at ville træne viljen op.

Du kan træne din vilje, som var det en muskel
… og det er en rigtig god idé!

Du kan træne din vilje, som var det en muskel. Tegning af tynd mand med håndvægte. Delvist AI-genereret.

Vi kan optræne såvel evnen til at vælge (vilje), som evnen til at stå ved vores valg (viljestyrke). Vi gør det på præcis samme måde, som hvis vi vil træne vores muskler: Ved at bruge dem mere!

Bare det at træffe små, nye valg er et godt sted at starte. For eksempel kan vi beslutte at børste tænder med den anden hånd, eller at gå en helt anden vej end vi plejer, eller at høre noget musik eller spise noget mad, vi aldrig har prøvet før.

Når vi gør det til en vane at træffe nye valg, vi aldrig har truffet før, så optræner vi vores frie vilje og viser os selv, at det er os, der bestemmer i vores liv. Vi er ikke små ‘ofre’ for omstændighederne (eller for vores egne gamle vaner), vi er skabere af vores egen oplevelse. En optrænet vilje = empowerment.

Selvudvikling, personlig udvikling og spirituel udvikling starter med, at vi beslutter os for, at nu vil vi forandre os selv og vores liv, så det hele bliver bedre.

Viljestyrken ‘boostes’ når du VED, du har truffet en god beslutning

Viljestyrke kan være en udfordring. Vi kender alle til det at synes, at vi vil noget, og så lykkes det ikke rigtig, fordi vi ikke holder ved. Vi har ligesom ikke viljestyrken til det.

Vi kan eventuelt bruge noget tid og energi på at presse vores hensigter igennem, men det er som at svømme mod strømmen. Det bliver for besværligt, for hårdt, og vi opgiver, fordi det synes nemmere bare at vende tilbage til det gamle status quo.

Her er hvad der ofte er sket i den situation – og hvad vi kan gøre ved det:

Det hele handler om mængden af bevidsthed vi brugte til at træffe vores valg.

Når vi træffer store og vigtige valg baseret på vores ego (altså: lav bevidsthed), så er der en vis risiko for, at det er egoistiske og uhensigtsmæssige / dårlige valg, som reelt hverken er gode for os selv, for andre eller for verden. Den type valg giver os præcis en følelse af, “at presse vores hensigter igennem” og “at svømme mod strømmen”, når vi forsøger at gennemføre dem.

Hvis vi i stedet træffer vores valg ud fra højere bevidsthed samt ud fra det at skabe en god livsoplevelse, så tager vi simpelt hen bedre valg. Valg taget på den måde er typisk bedre / mere hensigtsmæssige og de virker nemme, ofte super-nemme, at føre ud i livet. De giver os faktisk en oplevelse af flow.

Med gode valg er der stadig forhindringer og problemer, ja, men de synes mindre svære at overvinde, og vi har let ved at holde fast i vores valg (viljestyrke), præcis fordi vi ved, at vi har valgt det rigtige.

Heldigvis er der en rigtig god måde, hvormed du kan ‘booste’ din viljestyrke, og det handler i bund og grund om først at træffe de rigtige valg. Har du ikke truffet de rigtige valg, så ryger luften lynhurtigt af viljestyrke-ballonen. Det har vi nok alle sammen oplevet.

Her er hvad der sker, når du ud fra højere bevidsthed træffer de rigtige (= for alt og alle mest hensigtsmæssige) valg:

Sand viljestyrke fødes i det øjeblik, vi er sikre på noget og har truffet vores valg ud fra denne sikre viden og indsigt. Er dette først på plads, så er bliver det faktisk let at holde fast i beslutningen. Også selv om der er udfordringer på vejen.

Mangler vi den sikre viden og indsigt bag vores beslutning, så kommer vi også til at mangle viljestyrke.

Så viden og indsigt er første og vigtigste skridt, når det handler om viljestyrke.

Udover det så, kommer vi sikkert også til at støde på ubehageligheder, f.eks. gamle traumer og anden uhensigtsmæssig bevidsthedsprogrammering, som giver os bevidsthedsforsnævring og begrænser os, og så er vi også nødt til at vælge at have viljestyrken til at gøre noget ved dem.

Hvis vi vil afklare disse bevidsthedsbegrænsende ubehageligheder, så kan vi også gøre det! Og der er ikke noget krav om, at det skal gøres på nogen bestemt måde. Der findes mange, mange forskellige måder, og de er fine alle sammen.

Viljestyrke kan også øges ved at træffe samme valg igen og igen

Viljestyrke kan trænes ved at træffe det samme valg igen og igen. Billede af mand med mange spejlbilleder.

Nogle tidligere alkoholikere fortæller, at de igen og igen – mange gange om dagen – træffer det valg ikke at drikke alkohol … og at det virker for dem – de kan holde sig ædru på den måde.

Det er en anden måde at skabe viljestyrke på, og den kan fint bruges, især når man ikke føler, at man har en helt sikker viden og indsigt om hvad-det-end-er, men i al fald ikke ønsker at træffe et dårligt valg.

Eksemplet med alkoholikere er interessant, fordi der er en stadigt større mængde forskning i såkaldt psykedelisk terapi, som viser, at det kan være en usædvanlig effektiv måde at befri sig fra afhængighed af alt muligt, eksempelvis alkohol, stoffer, cigaretter eller sex. Hvorfor mon det er sådan?

Det er sådan af den simple årsag, at psykedelisk terapi udvider bevidstheden og giver viden og indsigt i en selv, andre, livet, universet og alting. Den indsigt inkluderer hvad-end-det-er som alkoholikere, narkomaner og andre afhængige mennesker forgæves forsøger at opnå via deres afhængighed.

Og et godt bud på præcis, hvad “hvad-end-det-er” mon kunne være er dette: Helhed, sammenhæng, mening, kærlighed, frihed, indre ro og glæde – altså alle de positive værenstilstande, som højere bevidsthed giver. Det er ret sandsynligt, at det er DET, alkoholikere, narkomaner og andre afhængige mennesker søger.

Nu tænker nogle måske noget i retning af:

“Jamen, hvis nu jeg er bange for psykedelika og nogle af de andre (mindre voldsomme) måder at udvide bevidsthed på, hvordan får jeg den viden og indsigt, der gør at jeg kan træffe hensigtsmæssige valg?”

Svaret er: Det er altid en god ide at udvide din bevidsthed og skaffe dig viden og indsigt, men du behøver ikke gøre det. Du kan simpelt hen bare skyde genvej og vælge altid at træffe dine valg ud fra slutmålet – som først og fremmest er en god (indre) livsoplevelse og sekundært er et godt (ydre) liv i praksis. Det virker også.

Nu er vi så nået til den mere praktiske del af denne artikel om personlig udvikling. For hvor starter man henne, når man gerne vil skabe forandring? Er der nogle trin, man kan tage?

Her er vores bud på trinnene i en personlig udviklingsproces.

Vores anbefaling til trin i en personlig udviklingsproces

Der er rigtig mange måder at gå til personlig udvikling på. Vores bud er denne enkle proces:

Trin i en personlig udviklingsproces. Billede med blomsterramme.

1: Få basis på plads
2: Vælg en grundlæggende tilgang til alting
3: Vælg dit (livs)formål, lad det være dit grundfokus og styr alt ud fra det
4: Giv dig selv indsigt: Undersøg og forstå, hvad det handler om
5: Bevidsthedsudvidelse via afvikling
6. Ren / direkte bevidsthedsudvidelse
7. Integration i dagligdagen (herunder: nye valg, ny praksis)

I det følgende vil vi ultrakort fortælle, hvad der ligger under hvert punkt.

1: Få basis på plads

Vores erfaring er, at der er nogle helt grundlæggende ting, som det er meget vigtigt at få på plads, før man går til selve arbejdet med ‘udviklingen’ eller forandringen / forbedringen.

Basis er især:
– Søvn
– Væske
– Sund mad
– Generel sundhed og balance
– Vilje og ansvar
– Behov
– Diverse andre praktiske ting

Og hvorfor er det vigtigt at få basis på plads først? Jo, for hvis der er nogle helt basale ting, som ikke er på plads, så vil disse elementer forstyrre og forsinke din udvikling, og det er der jo ingen grund til.

Får du f.eks. ikke opfyldt dit behov for f.eks. egentid, søvn, ro og afslapning, så vil du have så mange stresshormoner i kroppen, at det vil være svært at fokusere på den ting, du gerne vil arbejde med. Får du ikke væske nok, kan du ikke tænke klart, og spiserdu så usundt, at det påvirker dit velbefindende, energi og balance, så vil kroppens signaler om hjælp være så overdøvende, at det f.eks. kan være svært at få forbindelse med en højere energi og bevidsthed. Og så videre. Basis skal simpelt hen på plads først.

2: Vælg en grundlæggende tilgang til alting

Måden vi går til mennesker, verden og livet på betyder rigtig meget for, hvad og hvor meget vi får ud af vores selvudvikling. En del mennesker er – eksempelvis – bange for at lave fejl, for at tabe ansigt, eller ikke at “få ret” eller “vinde”, eller hvad det nu er. Men frygt er en rigtig dårlig rettesnor!

Vi anbefaler, at du går til personlig udvikling (og livet generelt) på en måde som er åben, positiv, nysgerrig, og legende. Det vil gøre såvel livet som processen med personlig udvikling nemmere, hurtigere og ikke mindst sjovere.

3: Vælg dit (livs)formål, lad det være dit grundfokus og styr alt ud fra det

Som en ledestjerne i hele dit arbejde med personlig udvikling vil vi anbefale, at du vælger dig et formål. Altså en god overordnet årsag til, at du gør det.

Vores bud på et godt, overordnet formål i dit liv er: “Jeg vælger at skabe et godt liv i form af en vedvarende, god (indre) livsoplevelse og et godt (ydre) liv i praksis”. Med denne ledestjerne bliver det nemt at træffe beslutninger og holde fast i dem, så du skaber forandringer – som interessant nok altid vil være positive, både for dig og for din omverden.

4: Giv dig selv indsigt: Undersøg og forstå, hvad det handler om

Først efter disse valg begynder selve processen med at skabe indsigt, hvor du undersøger den ting, som du gerne vil videre med. Undersøgelser skaber afklaring, indsigt og forståelse – et rigtig godt fundament for forandring og forbedring. Det handler meget om at forstå, hvor du har begrænset og automatiseret din bevidsthed og vilje, og derefter om at prøve nogle forskellige måder at udvide din bevidsthed yderligere, som det fremgår af de næste to punkter.

5: Bevidsthedsudvidelse via afvikling

Efter, du har fundet ud af, hvad det hele handler om, så kan du begynde at fjerne og afprogrammere de ting fra din bevidsthed, som ikke tjener dig. Det vil generelt være alle de ting, som begrænser og automatiserer din bevidsthed og vilje.

6. Ren, direkte bevidsthedsudvidelse

Direkte bevidsthedsudvidelse er næste trin. Her handler det om at åbne bevidstheden og få nogle nye oplevelser af, hvor stor bevidsthed faktisk er, og hvor utroligt meget bevidsthed kan, når den bliver brugt hensigtsmæssigt.

Fordi du selv ikke bare har, men ER bevidsthed, så vil det samtidig vise dig, hvor stor du selv er, og hvor mange fantastiske ting, du selv kan. De indsigter kan du f.eks. give dig selv via indre rejser, specifik træning, diverse hjælpemidler eller andet.

I næste hovedafsnit “Bevidsthedsudvidelse: Flere end 25 måder at gøre det på!” kan du finde rigtig meget inspiration til bl.a. dette trin.

7. Integration i dagligdagen (herunder: nye valg, ny praksis)

Dette punkt med at få indsigterne og valgene integreret i dagligdagen er super hamrende vigtigt. Mange går i terapi eller prøver forskellige alternative metoder og har det fantastisk lige bagefter, men efter noget tid oplever de, at de er ‘røget’ tilbage til deres ‘gamle jeg og vaner’.

En af grundene til dette er, at de ikke har fået integreret deres oplevelser og indsigter på praktisk vis i form af nye vaner og mønstre i deres dagligdag.

Hvis du har fået ‘vendt op og ned’ på din bevidsthed og indset nogle grundlæggende ting, som er meget anderledes end hvad du hidtil havde troet, så kan det være en god ide at søge erfaren og måske professionel hjælp til integrationen af de nye indsigter.

Det er særligt sandt i de tilfælde, hvor du har været på en stor indre rejse, måske med hjælp fra psykedelika / entheogener, som virkelig er en kraftigt virkende metode, der har potentialet til at ændre et menneskes liv fra dag til dag.

Bevidsthed er meget større, mere varieret og mere kraftfuld end de fleste tror, og vi kan få oplevelser og indsigter, som meget få mennesker har fået – eller overhovedet kan forholde sig til. Manglende erfaring og forståelse hos en ‘hjælper’ (f.eks. en ven, som er meget bundet af det nuværende samfundets normer) er i bedste fald nytteløs og kan være forstyrrende og forvirrende – eller i allerværste fald nærmest ødelæggende.

Vores råd er derfor at lægge stor vægt på at ‘hjælperen’ skal have både teoretisk og personlig erfaring med de ting (f.eks. psykedelika / entheogener) og oplevelser (f.eks. transpersonlige oplevelser og indsigter), som du gerne vil have hjælp til at integrere.

(Og ja, vi her i Et Bevidst Liv tilbyder også hjælp til integration, også transpersonlig og psykedelisk integration.)

En anden rigtig god ting at gøre i løbet af sin personlige udvikling, er at skabe stærke bånd til ligesindede. Det er vigtigt at have nogen at dele tingene med, og det er nok ekstra relevant i integrationsfasen, hvor man skal forene sine indsigter med sin dagligdag og holde fast i dem og alt det positive, de kan medføre.

I afsnittet “Find ligesindede, som også er i gang med personlig udvikling” nedenfor kan du få inspiration til hvor i Danmark, du kan finde mennesker, som du finde støtte hos og kan følges med på din vej.

Bevidsthedsudvidelse: Flere end 25 måder at gøre det på!

Her følger en (ikke udtømmende) liste over måder, vi kan udforske og udvide vores bevidsthed på og dermed dyrke personlig og spirituel udvikling (selvudvikling):

Meditation

Tantrisk sex

– Diverse typer guidede rejser i bevidsthed (f.eks. DEVA-forløb, multi inkarnations terapi eller The Journey)

– Forskellige former for åndedrætsterapi (“breathwork”, f.eks. holotropi)

Hypnose og regressionsterapi (særligt spændende er måske Michael Newtons arbejde – hans institut er her )

Bruce Moens simple teknik til at skifte perceptionsmodus eller “skifte fase / faseskift” (lidt mere info om Moen her)

Biofeedback
og neurofeedback (som f.eks. også kan være en hurtig genvej at lære at meditere)

– Afvikling af overbevisninger og andre bevidsthedsbegrænsninger

Yoga

Ud-af-kroppen-oplevelser eller astral-rejser

Sensorisk deprivationstank (flydeterapi eller “floating”)

– Manipulation af subtile energier (f.eks. via qigong, akupunktur, teknikker relateret til healing og meget andet som sagtens kan ændre både krop og bevidsthed)

– Lydteknologi (som Hemi-Sync, Holosync m.fl., der med et engelsk udtryk benytter brainwave entrainment via isochronic tones plus monaural beats and binaural beats – for nogle mennesker kan dette være en genvej til alt muligt, inklusive blandt andet indre rejser (bevidsthedsudforskning), hypnose, bevidsthedsprogrammering og smertelindring)

– Såkaldt alternative kurser eller uddannelser (for inspiration, se f.eks. denne oversigt, eller en bogliste som denne eller denne eller tjek vores kurser og vores uddannelser)

– At læse en bevidsthedsudvidende bog (f.eks. denne eller denne af Stanislav Grof, eller denne eller denne af Eckhart Tolle, eller en anden bog fra denne liste)

– Se en bevidsthedsudvidende film (se f.eks. denne liste) eller video på f.eks. Vimeo eller YouTube

– Være sammen med spirituelt oplyste (eller bare afklarede) mennesker (måske i en ashram eller måske bare, når folk som f.eks. Svend Trier (i udlandet kærligt kendt som “The Guru Hunter from Denmark”) via Quantum Seminars inviterer kendte, mere eller mindre spirituelt oplyste mennesker til landet …

Og der findes mange, mange flere måder.

Plus, naturligvis, så er der også de ting, der HAR noget med bevidsthedsudvidende planter, svampe og stoffer at gøre, det man kalder entheogener eller psykedelika, som er det, der bruges i psykedelisk terapi. Antageligvis findes der ikke nogen teknik eller metode som er kraftigere eller mere effektiv til at skabe personlig og spirituel udvikling end psykedelisk terapi!

Desværre er vi igennem lang tid (årtier) blevet “tæppebombet” med falsk information og (politisk betinget) propaganda om, at den slags er farligt og næsten det samme som heroin og andre hårde stoffer – noget, vi skal være meget bange for. Det er noget frygteligt vrøvl og en masse enormt skadelig misinformation, som lovgivningen på området i nogle lande (herunder Danmark) desværre også bygger på.

Forskende læger mange steder i verden (også i Danmark) er nu i gang med at bevise – igen – hvor sikkert, effektivt og virkelig nyttigt det er at bruge de fleste bevidsthedsudvidende stoffer, når blot de bliver brugt fornuftigt. Man taler ligefrem om en psykedelisk renæssance.

Lige meget hvilke måder, man vælger at udvide sin bevidsthed på, så er bevidstgørelse og bevidsthedsudvidelse kernen i personlig og spirituel udvikling samt grundlæggende en GOD og NYTTIG ting at gøre, som mange af os ville have stor glæde af at dyrke mere.

Mød ligesindede, som også er i gang med personlig udvikling

Vi er jo sociale dyr, flokdyr, og ikke super-stærke alene, men sammen kan vi nærmest alt! Vi kan bygge en Storebæltsbro, pyramiderne, og et højhus på 828 meter (inkl. spir) med 163 etager (Burj Khalifa), og vi kan sende folk til månen og snart også til til Mars.

At hjælpe hinanden og samarbejde er ikke bare en god ide, det er simpelthen måden, vi mennesker overlever og trives på. Så derfor føles det godt. Denne behagelige følelse er en god værenstilstand, og værd at gå efter direkte, på alle de måder, man kan.

Vi kan altså have stor glæde af at finde nogen, der er på samme personlige udviklings”rejse”, som vi selv er.

Her i Danmark kan vi f.eks.:

– melde os ind i en forening (f.eks. denne , eller være med til at starte denne forening op).

– tage på den ret unikke Holistisk Sommerfestival, som afholdes hvert år i juni/juli eller den tilbagevendende Tantra Festival.

– gå til foredrag, workshops og kurser (f.eks. vores kurser eller på f.eks. AOF aftenskole, som har et vist udvalg indenfor selvudvikling, og FOF aftenskole har også lidt, spredt rundt om i landet. Man kan også tjekke Svend Triers Quantum Seminars, han er som nævnt god til at hente spændende mennesker fra udlandet som laver interessante foredrag og kurser her i Danmark.

– møde ligesindede på messer, som f.eks. disse messer fra Daninfo, disse messer fra Etos, disse messer fra Energien i Centrum, disse messer fra Aktiva eller disse messer fra Sund Livsstil.

– tage en egentlig “alternativ” uddannelse, hvor der enten fokuseres stramt på et emne og bestemte teknikker (for ideer se f.eks. denne oversigt, eller denne, eller listen her) eller hvor der fokuseres og arbejdes tværfagligt (som f.eks. på
vores uddannelser).

– søge til udlandet, hvor der også sker spændende ting, f.eks. denne tilbagevendende konference i England (og også i USA) The Conferece for Consciousness and Human Evolution eller denne tilbagevendende messe i England eller denne lille bevidstheds-fokuserede festival Conscious Camp i Wales. Der er også dette sted i Sverige, som laver spændende arrangementer, f.eks. de tilbagevendende festivaler No Mind Festival (Wikipedia side her) samt de to mere intimitets-fokuserede Sexibility Festival og Tantra Festival. I Østrig er der den lille Schwelle Festival / Retreat, og der er mange andre spændende arrangementer rundt om i hele verden. Der er nogle få nævnt her, en del flere (i Europa) nævnt her, og et rigtig godt sted på nettet at finde endnu flere interessante festivaler og retreats i hele verden er på websitet Festival and Retreats.

Uanset hvad vi vælger, så skal vi blot huske også at snakke med de andre deltagere i pauserne og udveksle kontaktdata med dem, som vi “svinger” bedst med. At “netværke” på den måde er en perfekt vej til at finde ligesindede indenfor selvudvikling, personlig udvikling og spirituel udvikling, som man kan dele sin “rejse” med.

Birgittes og Sørens tilgang til personlig udvikling

Birgitte Coste og Søren Lauritzen fra Et Bevidst Liv

På Et Bevidst Liv er vi ikke knyttet til nogen religiøs, filosofisk, faglig eller politisk gruppering eller organisation, og vores tilgang til personlig og spirituel udvikling er personligt oplevelsesorienteret og ‘effektmæssigt pragmatisk’. Det vil sige:

Vi har primært meninger om det, vi selv har oplevet og kan mærke i os selv er sandt, og som rent faktisk virker, når vi bruger det i praksis.

Derudover vil vi opfordre dig til altid at tjekke alt, vi siger eller skriver, i din egen bevidsthed.

Du kan f.eks. tjekke vores påstande via indre rejser (udforskning) i din egen bevidsthed, eller du kan simpelt hen mærke efter i dit hjerte og din intuition, om vores information opleves som sand og rigtig for dig.

Vores tilgang har basis i bevidsthed, eller mere præcist i de svar, vi alle kan finde i vores egen højere bevidsthed.

På den måde minder vores grundlag meget om ikke-religiøs spirituel udvikling, som jo specifikt fokuserer på alle de store eksistentielle spørgsmål og svar. Og vi har da også selv oplevet hvad (en udgave af) spirituel oplysning vil sige, hvilket har været livsforandrende.

Så ja, vi har basis i spirituel udvikling, men da vi samtidig lægger enorm vægt på, at alt skal fungere i praksis og være nyttigt i dagligdagen, så bruger vi lige så mange elementer fra personlig udvikling, selvudvikling og selvhjælp. Til dette har vi en enorm mængde viden, teorier og værktøjer “i rygsækken”, men vi er ikke faste tilhængere af nogen filosofi eller metode.

Det skulle da lige være vores egen Helhedsforståelsen, som er baseret på vores egne indsigter og de ting, vi i praksis er kommet frem til virker godt. Man kan godt kalde Helhedsforståelsen en stor og sammenhængende teori om bevidsthed, helhed, mennesker og livet. Dog er den er ikke “en mental teori, vi har hittet på” – den er simpelt hen vores forsøg på at formulere det, som vi oplever som sandt – og som vi ved virker i praksis.

På grund af vores tværfaglighed anser vi os selv som en slags renæssancemennesker
eller polyhistorer. Vi blander diverse elementer frit samt prøver os frem, indtil vi opdager, hvad der virker bedst for netop det menneske, vi arbejder med – i netop den situation, han/hun er i.

Eller sagt på en anden måde …

Vi er bevidsthedsmæssige brobyggere:

• Vi bygger bro mellem teorier og teknikker.

• Vi bygger bro mellem højere bevidsthed og dagligdagen.

• Vi bygger bro mellem mennesker (f.eks. i parterapi, konfliktløsning og familieterapi).

• Vi bygger også bro “mellem den enkelte og vedkommende(s) (højere) selv” i form af psykoterapi, spirituel udvikling og psykedelisk terapi og integration.

Dette brede udvalg af ting kan vi kun gøre, fordi vi altid arbejder ud fra os selv og vores højere bevidsthed. Vi har brugt mange ressourcer på selv at blive afklarede, og det gør, at vi faktisk er vores egne måleinstrumenter: Vi måler alt imod vores egen indre fornemmelse af sandhed og virkelighed.

Og så hjælper det også, at vi er såkaldt ‘særligt sensitive mennesker’, som kan mærke mere end de fleste.

Det falder os naturligt at have en nysgerrig, legende tilgang, samt at vi er så praktisk pragmatiske, at det eneste, som rigtig tæller for os, er, om noget virker eller ej.

Vi er nu nået til vejs ende i denne artikel og vil ønske dig rigtig god fornøjelse med din egen personlige udvikling! Oplever du, at vi kan hjælpe dig på vej med din egen udvikling er du altid velkommen til at kontakte os.

Kærlige hilsener
Birgitte Coste og Søren Lauritzen

Kontaktdata på Søren Lauritzen og Birgitte Coste

 

Andre sider om udvikling

Målet med spirituel udvikling er dybere indsigt, mere overblik samt mere livskvalitet og livsglæde. Billede af flotte påfuglefjer.

Spirituel udvikling mod højere bevidsthed og spirituel oplysning
– Hvad går det ud på, og hvordan gør man det?

Gå til artikelbiblioteket: Artikler om personlig udvikling – Et online-bibliotek om bevidsthed og selvudvikling

Gå til forsiden

Scroll to Top